Фургони за бежанци притесниха Свиленград

0

Фургони и палатки, разположени на стария полигон на Гражданска защита в Свиленград станаха повод за притеснения. Разтревожени граждани предположиха, че тихомълком на терена между завод Сакар и магистралата, в района на старата промишлена зона, се гради нов бежански лагер, където да бъдат настанявани нови нелегални имигранти.

Притесненията са неоснователни, обясни председателят на общинския съвет Георги Еленков. Теренът се използва за ремонт на фургоните, които ще бъдат предоставени на настанените в лагера в Харманли бежанци.

По-късно през деня стана ясно, че част от фургоните и палатките ще бъдат разположени по граничната зона и използвани от командированите в Свиленград служители.

Еленков съобщи още, че негова проверка е установила, че няма купуване на имоти по свиленградските села от страна на бежанците и техните семейства. Брокери на недвижими имоти заявиха също, че настаняват сирийците в запустели наши села под наем. Оказало се, че в града наемите са доста скъпи, а и вече били кът.

Междувременно стана ясно, че оградата по границата в района на Елхово ще струва около 6 млн. лв. Тя трябва да попречи на достъпа на нелегални бежанци до България и да ги насочва към граничните пунктове, заяви министъра на отбраната Ангел Найденов.

Височината на теленото заграждение се планира 3 м, а дължината му – 33 км. Министърът обясни, че по него няма да тече ток, няма да има патрули, които да стрелят, а то ще трябва да затруднява нелегалния достъп до страната ни.

Местни считат обаче, че оградата трябва да е по-дълга и да стига до Капитан Андреево.

Previous articleНов шеф на съда в Свиленград
Next articleЕлена Тодорова оглави съда официално

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...