Повишават най-масовите данъци след нова година

0

Предложението от 20 на сто увеличение ще се обсъжда през декември

Приблизително с 20% може да скочат някои от данъците и таксите в община Свиленград. Това сочат вече готовите прогнозни сметки за бюджета на общината за 2014 г., публикувани на сайта на администрацията – svilengrad.bg. Предложените промени на такса Битови отпадъци, данъкът на превозните средства, данъкът за придобиване на имущество, таксите на детските градини, детските ясли и млечната кухня бяха коментирани на официален брифинг пред местните медии от общинското ръководство.

Такса Битови отпадъци в Свиленград може да се повиши от 2,5 на 3 промила. Контейнерите за смет за фирмите да станат от 780 на 900 лв. в града, а по селата от 650 на 780 лв. При заявка на кофа за смет от по-малките фирми таксата за боклук скача от 250 на 300 лв.

Причината за повишението на най-масовата такса, плащана от всички граждани, са повишените разходи. Въпреки по-ниската стойност на договора с Волф Милениум, постигната в началото на 2013 г. и поемането на част от дейността по сметоизвозване и сметосъбиране от общинското предприятие, депонирането на боклука в Харманли остава едно от най-сериозните пера за местния бюджет. От началото на 2014 г. общата такса за депото скача от около 34 лв. до 41.41 на тон депониран отпадък. Това отваря дупка в бюджета от около 200 хил. лв., което налага повишаването на таксата, обясни заместник-кметът Мария Костадинова.

С 20 на сто се предлага да скочи и данъкът върху превозните средства. Една от основните инвестиции през последните няколко години е в нова инфраструктура, коментира кметският екип, а паркингите са безплатни. Живко Великов, директор на Дирекция Местни данъци и такси направи сметка, ако всяка парко място се плаща по лев на час или при годишен абонамент, пак щяло да излиза по-скъпо. Костадинова добави, че освен асфалтираните улици и предстоящ ремонт на други още 10 км градска и 28 общинска мрежа, се подготвят и нови паркинги – зад поликлиниката и в района на пощата. Над 10 хил. са само регистрираните леки автомобили на територията на община Свиленград, отговори на въпрос на svilengrad24 Живко Великов, тъй като парко местата все не достигат. При последното преброяване населението на община Свиленград е 22 хил. души.

Твърдата такса за детските градини се запазва в размер на 10 лв. плюс 1,75 лв. за храноден, в зависимост от посещаемостта на детето. Досегашните 35 лв. месечно при пълна посещаемост, се доплащали до реалните 70 лв. от общината. Ако предложението се приеме, таксата може да стане около 46 лв. За 5 и 6-годишните не се планира промяна. Те нямат твръда такса и посещението е задължително.

Твърдата такса при яслите обаче скача от 5 на 10 лв. Там храноденът за 2014 г. се изчислява на 1,30 лв. Млечната кухня става от 0,75 на 1 лв. за купон.

Таксите не са променяни от 2008 г., каза Снежана Янева, директор Дирекция „Хуманитарни дейности”. За периода от 6 години са скочили цените на горивата, хранителните продукти, електроенергията, повишили са се изискванията към качеството на храната и др.

Янева посочи и няколко примера за размера на таксата в съседни общини – Любимец – 40 лв., Харманли – 50 лв., Димитровград 12 лв. твърда такса плюс 2 лв. за храноден. Тя припомни и предложението в Хасково таксата за детска градина да скочи от 50 на 70 лв.

Без промянаа се очаква да останат патентният данък, туристическият данък, данък наследство, таксите за домашни кучета, спортни и културни обекти, както и административните и социални услуги.

На декемврийската сесия предложенията ще бъдат обсъдени с общинските съветници. Бюджетът за 2014 г. ще бъде обсъден и с гражданите. Предстои да бъдат обявени датите.

Previous articleПърва самостоятелна изложба на Мая Борисова
Next articleСлед три години: Обвинени за подкуп митничари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...