След три години: Обвинени за подкуп митничари

0

13 митнически служители са с повдигнати обвинения за подкуп. Прокуратурата е внесла обвинителни актове срещу девет митничари от „Капитан Андреево” и четири от „Лесово”, съобщават от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

Обвинените служители на „Капитан Андреево“ са Павел Павлов, Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Дяков, Петър Сюлеменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров. Делата срещу тях ще се гледат от съда в Хасково. Съдът в Ямбол ще гледа делата срещу Катя Скерлева, Йорданка Янев, Веселин Желев и Радослава Димова.

Според държавното обвинение, по време на дежурствата на митничарите, подкупите са получени на различни дати между 6 май и 5 юли 2010 година, самостоятелно и в съучастие помежду им. Подкупите са получавани, за да обработят и оформят митнически декларации и да се извършват своевременно митнически проверки – престъпление по чл. 301, ал. 1 НК, уточняват от прокуратурата.

Обвинението идва три години след зрелищната операция „Граница” на 30 юни 2010 г., която безпрецедентно затвори пункт „Капитан Андреево” за 5 часа. Задържани бяха митнически служители, а тогавашният министър Цветан Цветанов обяви, че пари са намерени от полицейските екипи на различни места. Цветанов тогава заяви, че работата по разследването е започнала около 1,5 – 2 месеца по-рано. В хода й били документирани служители, които взимат пари, рушвети и тормозят преминаващите.

Разследването се е водило от Софийска градска прокуратура, защото сигналът е бил подаден там. След изясняване, че деянията са извършени на територията на Хасковско и Ямболско, обвинителните актове са внесени в компетентните съдилища, обясняват от държавното обвинение.

Previous articleПовишават най-масовите данъци след нова година
Next articleС 10, вместо с 20 на сто скачат данъците след нова година

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...