Прострелян царски орел в свиленградско. За втори път бракониери удрят защитена птица

0

Прострелян царски орел бе транспортиран и настанен в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани” с помощта на общинска администрация Свиленград и РИОСВ-Хасково, съобщиха природозащитниците.

В офиса на „Зелени Балкани” постъпил сигнал от общински служители за царски орел в безпомощно състояние в района на свиленградското село Райкова могила. Янчо Андреев и Магдалена Йосифова извършвали оглед на снегопочистването в района. Те забелязали голямата птица под едно самотно дърво сред полето. Лявото й крило било прекършено от нараняване с ловни сачми, била премръзнала и безпомощна.

От еко организацията изпратили веднага свой екип от близката база в с. Левка, където работят по порект за защита на друг защитен вид – белошипата ветрушка.

След прегледа в спасителния център в Стара Загора е установено, че раненият царски орел е на около три години, а пораженията по крака и крилото от ляво са от прострелни рани. Въпреки тежкото му състояние, екипът на Центъра се надява в резултат от положените грижи и назначената терапия орелът да бъде спасен.

Изключително тревожен е фактът, че преди по-малко от седмица в същия район екип на „Зелени Балкани” откри и друга жертва на бракониерите – прострелян морски орел (Haliaeetus albicilla). Той, за съжаление, не оцеля от раните на бракониерите.
Екипът на „Зелени Балкани” изказва сериозните си съмнения, че в района на с. Райкова могила целенасочено се стреля по величествените орли, които са защитени видове според българското и европейското законодателство. Стрелбата по тези редки видове птици може да бъде определена единствено като престъпление и бракониерство, категорични са от там.

Сигнал за престъпленията ще бъде подаден до прокуратурата в Хасково. Царският орел вече цяло денонощие се бори за живота си.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...