Прострелян царски орел в свиленградско. За втори път бракониери удрят защитена птица

0

Прострелян царски орел бе транспортиран и настанен в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани” с помощта на общинска администрация Свиленград и РИОСВ-Хасково, съобщиха природозащитниците.

В офиса на „Зелени Балкани” постъпил сигнал от общински служители за царски орел в безпомощно състояние в района на свиленградското село Райкова могила. Янчо Андреев и Магдалена Йосифова извършвали оглед на снегопочистването в района. Те забелязали голямата птица под едно самотно дърво сред полето. Лявото й крило било прекършено от нараняване с ловни сачми, била премръзнала и безпомощна.

От еко организацията изпратили веднага свой екип от близката база в с. Левка, където работят по порект за защита на друг защитен вид – белошипата ветрушка.

След прегледа в спасителния център в Стара Загора е установено, че раненият царски орел е на около три години, а пораженията по крака и крилото от ляво са от прострелни рани. Въпреки тежкото му състояние, екипът на Центъра се надява в резултат от положените грижи и назначената терапия орелът да бъде спасен.

Изключително тревожен е фактът, че преди по-малко от седмица в същия район екип на „Зелени Балкани” откри и друга жертва на бракониерите – прострелян морски орел (Haliaeetus albicilla). Той, за съжаление, не оцеля от раните на бракониерите.
Екипът на „Зелени Балкани” изказва сериозните си съмнения, че в района на с. Райкова могила целенасочено се стреля по величествените орли, които са защитени видове според българското и европейското законодателство. Стрелбата по тези редки видове птици може да бъде определена единствено като престъпление и бракониерство, категорични са от там.

Сигнал за престъпленията ще бъде подаден до прокуратурата в Хасково. Царският орел вече цяло денонощие се бори за живота си.

Previous articleЗимни гуми за граничните джипове от Великобритания
Next articleВъзрожденец от ново време дарява свиленградски училища

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...