Пуснаха на свобода спасен царски орел

0

Десетки дойдоха при Райкова могила да видят първия свободен полет на Кралчо Райков

Mладият царски орел, спасен от общински служители и изпратен за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, днес беше пуснат на свобода. Птицата прекара близо два месеца в центъра, след като бе простреляна в района на село Райкова могила от бракониери.

В безпомощно състояние и с травми от сачми в крилото и крачето, птицата беше открита от Янчо Андреев и Магдалена Йосифова. Цялото чудо е, споделиха природозащитниците от „Зелени Балкани”, че птицата оцеля, заради сложното счупване. А чудото стана двойно, след като днес царският орел полетя в естественото си местообитание. Вече с пръстен и предавател на гърба, с който еколозите ще го следят ежечасно.

В близост до мястото гнезди друга хищна птица, а от „Зелени Балкани” се надяват, те да сформират двойка. Първият му полет споделиха сокол и втори орел.

От 10-те двойки царски орли в Сакар на територията на община Свиленград има 6, каза Градимир Градев от „Зелени Балкани”. От РИОСВ-Хасково, които пуснаха сигнал до прокуратурата за ранената от бракониери защитена птица, заявиха, че са доволни от последвалата среща с ловните дружинки в Свиленградско. Местните авджии са отрекли категорично да имат участие в инцидента с царския орел и са заявили готовност да подпомагат опазването му.

Такава готовност заявиха и семейство Бейли, също дошли специално да видят пускането на птицата. Англичаните Джон и Лита живеят вече девет години в с. Срем и следят дейността на природозащитниците от „Зелени Балкани”.

Птицата освен с покровители, се сдоби и с име. Кралчо Райков – заради царското си потекло и мястото –Райкова могила.

Около 50 ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” и ОУ „Иван Вазов” дойдоха да видят уникалния момент. Еколозите бяха предвидили идването им и раздадоха на децата бинокли.

Previous articleОще една кола изгоря. Какво става?
Next articleДиректори в шах заради баловете по време на избори

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...