Пуснаха на свобода спасен царски орел

0

Десетки дойдоха при Райкова могила да видят първия свободен полет на Кралчо Райков

Mладият царски орел, спасен от общински служители и изпратен за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, днес беше пуснат на свобода. Птицата прекара близо два месеца в центъра, след като бе простреляна в района на село Райкова могила от бракониери.

В безпомощно състояние и с травми от сачми в крилото и крачето, птицата беше открита от Янчо Андреев и Магдалена Йосифова. Цялото чудо е, споделиха природозащитниците от „Зелени Балкани”, че птицата оцеля, заради сложното счупване. А чудото стана двойно, след като днес царският орел полетя в естественото си местообитание. Вече с пръстен и предавател на гърба, с който еколозите ще го следят ежечасно.

В близост до мястото гнезди друга хищна птица, а от „Зелени Балкани” се надяват, те да сформират двойка. Първият му полет споделиха сокол и втори орел.

От 10-те двойки царски орли в Сакар на територията на община Свиленград има 6, каза Градимир Градев от „Зелени Балкани”. От РИОСВ-Хасково, които пуснаха сигнал до прокуратурата за ранената от бракониери защитена птица, заявиха, че са доволни от последвалата среща с ловните дружинки в Свиленградско. Местните авджии са отрекли категорично да имат участие в инцидента с царския орел и са заявили готовност да подпомагат опазването му.

Такава готовност заявиха и семейство Бейли, също дошли специално да видят пускането на птицата. Англичаните Джон и Лита живеят вече девет години в с. Срем и следят дейността на природозащитниците от „Зелени Балкани”.

Птицата освен с покровители, се сдоби и с име. Кралчо Райков – заради царското си потекло и мястото –Райкова могила.

Около 50 ученици от СОУ „Д-р Петър Берон” и ОУ „Иван Вазов” дойдоха да видят уникалния момент. Еколозите бяха предвидили идването им и раздадоха на децата бинокли.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...