Възрожденец от ново време дарява свиленградски училища

0

Дарение от фондация „Българска памет” получиха трите най-големи училища в Свиленград. За събитието дойде лично основателят на една от най-сериозните фондации у нас – д-р Милен Врабевски и се срещна с ученици от ОУ „Иван Вазов”, ПГССИ „Христо Ботев” и СОУ „Д-р Петър Берон”.

Учениците бяха впечатлени от разговора с д-р Врабевски, който е лекар, бизнесмен и дарител от сериозен мащаб. Средствата от научно-изследоватерската му компания се влагат в подкрепа на национални приоритети, свързани с историята, културата, образованието, реализацията на младежите в България, в мерки за справяне с демографската криза и др.

Всяка година фондацията му финансира и подпомага достъпа до висше образование на близо 500 деца от бедни и региони със смесено население, организира и финансира образователни семинари с младежи от цялата диаспора – Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, квалификационни обучения, как се печелят евро пари, насърчава и спомага за възпитанието на младите хора в любов и зачитане на българската история, култура и национални ценности.

Всички усилия са насочени в посока държавата ни да стане по-добро място за живеене, на принципа на Възраждането, обясни д-р Врабевски.

Заради дейността на фондацията си през 2013 г. той беше обявена за европеец на годината от Европарламента, през 2011 г. стана личност на годината, допринесла за развитието на благотворителността от Български дарителски форум. През 2012 г. взе участие в годишната среща на Глобалната инициатива на Бил Клинтън в Ню Йорк. Д-р Врабевски беше един от общо четиримата делегати, представили Югоизточна Европа на световния форум, на който присъстваха и имена като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, крал Хуан Карлос и кралицата на Йордания Рания.

Д-р Врабевски разказа на свиленградчанчетата и за една от тазгодишните си инициативи – за 1000 години от рождението на българския цар Самуил, в София да бъде издигнат паметник, който смята да финансира с пари от фондацията.

Децата задаваха въпроси и представиха с няколко думи училищата си и различни инициативи и постижения. Д-р Врабевски връчи даренията – на ПГССИ „Христо Ботев” – лаптоп и принтер, на СОУ „Д-р Петър Берон” – лазерен принтер, а дарението за ОУ „Иван Вазов” – документална камера ще бъде изратена по-късно, защото се очаква доставка от чужбина. Срещата се проведе в голямата зала на общинската администрация.�

Previous articleПрострелян царски орел в свиленградско. За втори път бракониери удрят защитена птица
Next article„Атака” протестира в неделя заради назначения за областен Кадир Исов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...