Зимни гуми за граничните джипове от Великобритания

0

228 зимни гуми за патрулиращите по границата с Турция автомобили дари Великобритания. Те са за 49 Ланд Роувъра и 8 Нисан Патфайндър на Гранична полиция. Документът за дарението на стойност 47 хил. лв. беше подписан в ГПУ-Свиленград от заместник-посланикът на кралството у нас – Катрин Барбър и директорът на Главна дирекция „Гарнична полиция” – главен комисар Захарин Пенов.

Дарението е във връзка с имиграционния натиск и проходимостта на патрулиращите автомобили. То е по молба на вътрешното министерство на България, уточни Барбър. Британското посолство е поело и разходите по доставката и монтажа.

„За всяка държава е трудна ситуация, когато има прилив на голям брой имигранти. За България това е съвсем нов феномен и ние разбираме това. Затова и подкрепяме вашите усилия за справяне със ситуацията. Смятаме, че българските власти вършат много работа при трудни обстоятелства“, каза още тя и поясни, че �Великобритания остава в готовност да помага за справянето с бежанската криза у нас в рамките на решенията на Европейския съюз.

Захарин Пенов заяви, че от ноември е стартирала национална специализирана операция за противодействие на имиграционния натиск. В резултат на предприетите мерки от декември насам се забелязвал спад на задържаните нелегално преминаващи, а тенденцията се запазвала и през януари. От началото на годината досега са заловени 127 лица, което е два пъти по-малко от същия период на миналата година. 74 от тях са граждани на Сирия, 24 на Афганистан, а останлите са от други страни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...