Приеха бюджета на община Свиленград за 2014

0

Инвестиционната програма на общината надхвърля 65 млн. лв.

Планираният бюджет на община Свиленград за 2014 г. е 13 млн. 552 хил. 387 лв. Малко над половината от средствата са от делегирани от държавата дейности, като най-големият дял от тях е за дейност „Образование”. Близо 6 млн. 667 хил. лв. са планираните за 2014 г. собствени приходи. Тенденцията при собствените източници е намаляване на предвидените от продажба на общинска собственост приходи, за сметка на приходите от собственост. Повече средства ще влязат в общинската хазна през тази година и от местни данъци и такси. Припомняме ви, че най-масовите от тях скочиха от 1 януари с 10 на сто – такса битови отпадъци, данъкът върху превозните средства, таксата за детските градини.

Инвестиционната програма на община Свиленград за 2014 г. е 65 млн. 692 хил. лв. За сравнение, през 2013 г. тя е възлизала на 14 млн. 290 хил. Рекордните средства са заради сериозният брой проекти, които общината ще продължи да реализира и през тази година с евро пари. Сред тях са подмяната на водопровода и изграждане на канализацията в три градски квартала и пречиствателна станция, както и довършването на спортната зала, ремонта и новото оборудване на болницата, обновяването на парка до панаира и други, общо 20 проекта по различни европейски програми, които трябва да приключат тази година.

40 хил. лв. са отделени от местния бюджет за еднократна помощ за новородени деца на територията на община Свиленград. За спорт са предвидени 190 хил. 050 лв. От тях, 120 хил. лв. са за издръжката на ФК Свиленград 1921, а 66 хил. 500 лв. ще бъдат разпределени между спортните клубове в общината, съгласно правилника. За читалищата – една субсидирана бройка повече е одобрило Министерството на културата. Тя е за филиала на НЧ „Просвета-1870” в Одрин, Турция.

Общинските съветници одобриха бюджетната рамка и я подкрепиха единодушно на извънредно заседание тази седмица.

Групата общински съветници от БСП излезе със становище „за” амбициозната програма, както и планираните ремонти на селски пътища, но отбеляза и нуждата от създаването на нови работни места.

„Червените” съветници предложиха още, 16 хил. лв. от завишените им само преди месец възнаграждения да отидат в перото за подкрепа и помощ на нуждаещи се граждани. Така, след гласуването, предвидените 15 хил. лв. в отговор на молби на граждани, стават 31 хил. лв.

Previous articleИзложба на Димитър Каратонев за празниците на любовта и виното
Next articleНа „Катаржина” зарязаха дипломати

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...