Изложба на Димитър Каратонев за празниците на любовта и виното

0

С изложба в арт галерията Свиленград отбелязва празниците на любовта и виното – Трифон Зарезан и Св. Валентин.

Стените на старата турска баня украсиха 25 живописни творби с антични сюжети, но със съвременни композиции. Автор на платната е Димитър Каратонев от Харманли. Художникът има съвместни и самостоятелни изложби, награди, както и множество участия на международни биеналета и триеналета на графиката в Токио, Кремона, Гливице, Лодз, Буенос Айрес и др. В Свиленград обаче гостува с произведенията си за пръв път.

Живописните платна успяват да хармонизират античните сюжети с модерните композиции на принципа на кулажирането, обърна внимание в представянето на автора художничката Ивалина Недева. Античните божества и статуи са комбинирани със съдове за вино – амфори и ритони, а топлите тонове – с интелигентно подбрани хладни нюанси.

Сред картините, поставени в пищни рамки, има и няколко натюрморта, както и портрети на типичната българска мома, украсена с цветя и плодове – символ на пищността и плодородието.

Картините ще останат в галерията две седмици. Всеки, който прояви интерес може да си купи от предложените в изложбата платна.

Каратонев е магистър по графика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Член е на Съюза на българските художници.

Маслената живопис беше представена в старата турска баня с бутилирани вина на двама местни производители – „Мезек” и „Езегре”, от които гостите на откриването опитаха.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...