Изложба на Димитър Каратонев за празниците на любовта и виното

0

С изложба в арт галерията Свиленград отбелязва празниците на любовта и виното – Трифон Зарезан и Св. Валентин.

Стените на старата турска баня украсиха 25 живописни творби с антични сюжети, но със съвременни композиции. Автор на платната е Димитър Каратонев от Харманли. Художникът има съвместни и самостоятелни изложби, награди, както и множество участия на международни биеналета и триеналета на графиката в Токио, Кремона, Гливице, Лодз, Буенос Айрес и др. В Свиленград обаче гостува с произведенията си за пръв път.

Живописните платна успяват да хармонизират античните сюжети с модерните композиции на принципа на кулажирането, обърна внимание в представянето на автора художничката Ивалина Недева. Античните божества и статуи са комбинирани със съдове за вино – амфори и ритони, а топлите тонове – с интелигентно подбрани хладни нюанси.

Сред картините, поставени в пищни рамки, има и няколко натюрморта, както и портрети на типичната българска мома, украсена с цветя и плодове – символ на пищността и плодородието.

Картините ще останат в галерията две седмици. Всеки, който прояви интерес може да си купи от предложените в изложбата платна.

Каратонев е магистър по графика от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Член е на Съюза на българските художници.

Маслената живопис беше представена в старата турска баня с бутилирани вина на двама местни производители – „Мезек” и „Езегре”, от които гостите на откриването опитаха.

Previous articleМаскирани задигнаха чанта с пари от чейндж. Единият бяга през Марица
Next articleПриеха бюджета на община Свиленград за 2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...