21 творчески колектива работят върху колосалния паметник на Левски

0

21 творчески колектива работят в момента върху колосалния паметник на Левски, който се очаква да бъде издигнат при Свиленград. Както е известно, според заданието височината на монумента, който ще се извисява на три граници, не трябва да бъде по-малка от 100 метра.

Решенията, които участниците в конкурса ще предложат, трябва да бъдат издържани както от функционална, така и от обемно-пространствена гледна точка, обявиха от Сдружение „Аз обичам България”. Проектът трябва да съдържа и план за благоустрояване на прилежащата територия, като се вземат предвид местоположението и особеностите на релефа.

Една от препоръките, отправени към участниците в конкурса, е комплексът да може да се възприема от далечно разстояние и в движение, но също така и да „общува” с посетителите отблизо.

На 15 март проектите трябва да бъдат предадени. На 31 март пликовете ще бъдат отворени, а на 15 април журито ще обяви своето решение. То ще номинира и награди 3 конкурсни проекта, от които може да бъдат избрани един или повече, а с авторите им ще бъдат сключени договори за продължаване на проектирането в следваща фаза.

На 10 октомври 2013 г. Сдружение „Аз обичам България”, с подкрепата на община Свиленград, обяви национален конкурс за изработване на идеен архитектурен и художествено-пластичен проект за изграждане на Монументален комплекс „Васил Левски“ в местността „Левката“, гр. Свиленград. На 31 октомври изтече срокът за регистрация.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...