21 творчески колектива работят върху колосалния паметник на Левски

0

21 творчески колектива работят в момента върху колосалния паметник на Левски, който се очаква да бъде издигнат при Свиленград. Както е известно, според заданието височината на монумента, който ще се извисява на три граници, не трябва да бъде по-малка от 100 метра.

Решенията, които участниците в конкурса ще предложат, трябва да бъдат издържани както от функционална, така и от обемно-пространствена гледна точка, обявиха от Сдружение „Аз обичам България”. Проектът трябва да съдържа и план за благоустрояване на прилежащата територия, като се вземат предвид местоположението и особеностите на релефа.

Една от препоръките, отправени към участниците в конкурса, е комплексът да може да се възприема от далечно разстояние и в движение, но също така и да „общува” с посетителите отблизо.

На 15 март проектите трябва да бъдат предадени. На 31 март пликовете ще бъдат отворени, а на 15 април журито ще обяви своето решение. То ще номинира и награди 3 конкурсни проекта, от които може да бъдат избрани един или повече, а с авторите им ще бъдат сключени договори за продължаване на проектирането в следваща фаза.

На 10 октомври 2013 г. Сдружение „Аз обичам България”, с подкрепата на община Свиленград, обяви национален конкурс за изработване на идеен архитектурен и художествено-пластичен проект за изграждане на Монументален комплекс „Васил Левски“ в местността „Левката“, гр. Свиленград. На 31 октомври изтече срокът за регистрация.

Previous articleКрасимир Стефанов напусна групата на ГЕРБ в парламента
Next articleСвиленградско село сред най-атакуваните от битовата престъпност

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...