Свиленградско село сред най-атакуваните от битовата престъпност

0

Свиленградското Капитан Андреево е сред селата в областта с най-висока концентрация на битовата престъпност. Граничното село се нарежда сред Нова Надежда, Сусам и Узунджово. Данните обяви директорът на ОД на МВР Ангел Цанков на работна среща с областния управител на Хасково Кадир Исов и представители на общините. На нея бяха обсъдени мерки за противодействие на битовата престъпност в областта, разпространиха от пресслужбата на областна управа.

Миналата седмица имаше две кражби, обясняват хора от Капитан Андреево, пожелали анонимност. Снощи имаше задържани. Всичко крадат, особено в необитаеми къщи. Дограмата на прозорците чак свалят, възмущават се капитанандреевци на набезите.

Според изнесените от комисар Цанков данни през 2013 г. в 287-те села в областта са регистрирани 350 престъпления. Една от мерките на правителството беше да прати жандармерия за опазване на хората и собствеността им по селата, но сред списъка няма свиленградско село. Може би заради близостта и присъствиета на гранична полиция.

Повишаване на чувството на сигурност у гражданите в малките населени места е един от основните приоритети в работата ни през 2014 г., обеща комисар Цанков. Той информира, че предстои законодателна промяна, с която ще бъде възстановена закритата преди време дейност „извънщатен сътрудник на МВР“. Това ще е от особена полза именно в слабо населените места, посочи той.

Стриктно да се следи за изпълнението на присъствените графици на полицейските инспектори в малките населени места- тази препоръка отправи областният управител Кадир Исов към директора на ОД на МВР Ангел Цанков.

За постигане на по-голяма ефективност при противодействие на престъпността Цанков предложи кметовете на общини да активизират по места комисиите по обществен ред и сигурност, да организират разяснителни кампании за предпазване от измами и посегателства върху имущество. Поставяне на системи за видео наблюдение на възлови места и съвместни патрули на полицаи и звената за сигурност са други от коментираните мерки.

Всъщност, вече е готов доклада на Комисията по обществен ред и сигурност в община Свиленград, аsvilengrad24 ще публикува тези дни данните от него, касаещи извършените през 2013 г. престъпления, нарушения и разкрити случаи. С около 30 на сто са се увеличили регистрираните престъпления спрямо 2012 г. Тревожните цифри ще бъдат разгледани и коментирани и на общинско заседание на местния парламент.

През януари свиленградската полиция остана без началник, след като Красен Текелиев поиска и получи назначение в Гранична полиция. От тогава насам има изпълняващ функциите му. Никой обаче не иска да заеме за постоянно горещия стол, твърдят запознати.

Previous article21 творчески колектива работят върху колосалния паметник на Левски
Next articleВ памет на Апостола

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...