Свиленградско село сред най-атакуваните от битовата престъпност

0

Свиленградското Капитан Андреево е сред селата в областта с най-висока концентрация на битовата престъпност. Граничното село се нарежда сред Нова Надежда, Сусам и Узунджово. Данните обяви директорът на ОД на МВР Ангел Цанков на работна среща с областния управител на Хасково Кадир Исов и представители на общините. На нея бяха обсъдени мерки за противодействие на битовата престъпност в областта, разпространиха от пресслужбата на областна управа.

Миналата седмица имаше две кражби, обясняват хора от Капитан Андреево, пожелали анонимност. Снощи имаше задържани. Всичко крадат, особено в необитаеми къщи. Дограмата на прозорците чак свалят, възмущават се капитанандреевци на набезите.

Според изнесените от комисар Цанков данни през 2013 г. в 287-те села в областта са регистрирани 350 престъпления. Една от мерките на правителството беше да прати жандармерия за опазване на хората и собствеността им по селата, но сред списъка няма свиленградско село. Може би заради близостта и присъствиета на гранична полиция.

Повишаване на чувството на сигурност у гражданите в малките населени места е един от основните приоритети в работата ни през 2014 г., обеща комисар Цанков. Той информира, че предстои законодателна промяна, с която ще бъде възстановена закритата преди време дейност „извънщатен сътрудник на МВР“. Това ще е от особена полза именно в слабо населените места, посочи той.

Стриктно да се следи за изпълнението на присъствените графици на полицейските инспектори в малките населени места- тази препоръка отправи областният управител Кадир Исов към директора на ОД на МВР Ангел Цанков.

За постигане на по-голяма ефективност при противодействие на престъпността Цанков предложи кметовете на общини да активизират по места комисиите по обществен ред и сигурност, да организират разяснителни кампании за предпазване от измами и посегателства върху имущество. Поставяне на системи за видео наблюдение на възлови места и съвместни патрули на полицаи и звената за сигурност са други от коментираните мерки.

Всъщност, вече е готов доклада на Комисията по обществен ред и сигурност в община Свиленград, аsvilengrad24 ще публикува тези дни данните от него, касаещи извършените през 2013 г. престъпления, нарушения и разкрити случаи. С около 30 на сто са се увеличили регистрираните престъпления спрямо 2012 г. Тревожните цифри ще бъдат разгледани и коментирани и на общинско заседание на местния парламент.

През януари свиленградската полиция остана без началник, след като Красен Текелиев поиска и получи назначение в Гранична полиция. От тогава насам има изпълняващ функциите му. Никой обаче не иска да заеме за постоянно горещия стол, твърдят запознати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...