30 на сто увеличение на регистрираните престъпления

0

С 30 на сто увеличение на регистрираните престъпления отчитат от РУП-Свиленград за 2013 г. спрямо предходната година. От общо 611 заявителски материала (жалби и др.) 521 са криминалните престъпления. Престъпленията през 2012 г. са били 420. Няма регистрирани убийства през миналата година на територията на общините Свиленград и Любимец, за които се отнася доклада. 29 на сто разкриваемост на престъпленията показва статистиката, близо 19 на сто са срещу неизвестен извършител. Цифрите са част от по-широк доклад на Комисията по обществен ред и сигурност, който предстои да бъде разгледан от местния парламент през март. В него влизат отчетите на Социално подпомагане, Прокуратурата, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Близо 59 на сто от всички престъпления са кражбите

305 кражби са регистрирании през миналата година, 15 от тях взломни. През 2012 г. кражбите са били 211. При нощните набези на крадците се отнемат основно медни съдове, черни и цветни метали, мобилни телефони и пари от домовете на хората. На някои от нарушителите им „светнала лампата” да претарашват лекарски и зъболекарски кабинети, но откритите от тях суми са по-скоро дребни. Други, заловени при извършване на престъплението, са посегнали на цигарите в склада на Митницата. Разкрити са някои от случаите на кражби на кабели на енергото, БТК, резервни ел. части. Обирджия на автомобили от Свиленград също е разкрит. Още две лица от града са задържани за множество кражби в домове на граждани и търговски обекти. 36 пъти през годината са крадени домашни животни и птици. Заловени са 19 извършители на 10 от кражбите.

Два от шест грабежа през годината са разкрити (през 2012 г. грабежите са били два, един разкрит). В единия от случаите възрастен мъж от Любимец е ограбен след като е заплашен с нож, а след това е срязан и телефонният му кабел. В другия разкрит, но все още неприключен случай, нагли крадци използват сила, за да вземат от самотноживееща баба от Йерусалимово 140 лв.

Потърпевш от грабеж е и възрастен мъж от Младиново. След скандал за покупка на кола турски гражданин е олекнал с 4 800 евро на паркинг Генералово. На бензиностанция „Фани”, на магистрала „Марица”, две неизвестни до момента лица атакуват и оставят в безпомощно състояние собственика. Обирджиите вземат немалка сума пари и валута, както и газов пистолет „Валтер”, пиша в доклада на полицията. В него не влиза последният грабеж на чейндж бюро, тъй като е от началото на 2014 г.

Цикличност при телефонните измами

През два-три месеца, в рамките на 2 до 3 дни, се провежда масирано обаждане по телефони в Свиленград, Любимец и селата, а след това телефонните измами спират за известно време, установили са разследващите. През 2013 г. регистрираните в полицията „шокови” обаждания са 10. Всички са изпълнени по вече познатата схема с пострадал близък роднина и предаване на парите на непознат.

Обиски и претърсвания на домове и обекти, държани от разградчани, по-популярни като РР, са направени през месец декември на миналата година. Операцията е като продължение на работата по разследване на занимаващи се с измами. В конкретния случай е поискано съдействие от прокуратурата в Разград и Хасковското следствие. Установени са лица от тази група, пренасящи парични средства.

През годината са проведени 12 специализирани полицейски операции, 11 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотични и упойващи вещества като по всички случаи са установени извършителите. Установени са пет кражби на коли.

Тежките катастрофи с 6 повече, убитите с 6 повече, ранените с 9 повече

3132 са нарушенията по Закона за движение по пътищата през 2013 г. За 673 органите на реда са съставили актове. От статистиката е видно, че масово се паркира неправилно, а установените нарушения за това са 518. В класацията ги следват 295 неспазвания на предимство, знаци и сигнали, 225 случая на управление на неизправно превозно средство, 205 случая на неизползване на каска. 117 са карали без задължителната гражданска отговорност, а 178 – без книжка.

21 души са хванати да шофират в нетрезво състояние с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Малко по-скромно са пили и застаналли зад волана 24 души с под 1,2 промила алкохол в кръвта. 64 са хванати да карат с превишена скорост.

117 пътно-транспортни произшествия са регистрирани през 2013г., с 18 по-малко от 2012 г. 87 са с материални щети, което също е надолу.

Тежките катастрофи обаче са повече, а 30 от тях с пострадали. Във войната по пътищата шестима са убитите, ранени са 35. Тежките ПТП-та през 2012 са били 24.

Тревожна тенденция

Тенденцията е към увеличение на криминалната престъпност, предупреждават в годишния си доклад от полицейското управление, предвид кризата, безработицата и обедняването на населението, предимно в ромските среди. От полицията набелязват в доклада си и мерки за превенция и ограничаването й – с изпреварваща информация, завишен контрол върху охраната на банкови, небанкови институции, бензиностанции, посочени са уязвими точки в различни райони на града и селата.

Previous articleКоли се сблъскаха на светофар (обновена)
Next articleСечта на дървета в центъра – санитарна

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...