В памет на Апостола

0

141-вата годишнина от обесването на Апостола на българската свобода отбелязаха в Свиленград. Този път церемонията пред паметника на Васил Левски беше съпроводена с рецитал и драматизация на разказ от „Апостолът в премеждие”, подготвени от четвъртокласници от СОУ „Д-р Петър Берон” с ръководител Живка Радева.

Заупокойна молитва в памет на Апостола изнесе секретарят на архийереското наместничество в Свиленград, отец Георги.

За живота и делото на Васил Левски разказа докторът на историческите науки и уредник в музея, Стефан Димитров и отбеляза непреходността на подвига в името на България и българщината.

През август 1871 г. Апостолът създава Таен революционен комитет в Свиленград с председател Станко поп Анастасов – Разбойников и членове Димитър Новаков, Стоян П. Марков, Димитър Палазов, Христо Гачов Бахаров, Димитър Бояджиев, Петър Станчов и други незнайни патриоти от Свиленград. На това място има паметна плоча, където доскоро се поднасяха венците и цветята на бележитата дата.

Венци и цветя пред паметника на Левски поднесоха представители на местната администрация, общински съвет, политически партии, училища, граждани и институции, сред които Общински музей и Митница Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...