В памет на Апостола

0

141-вата годишнина от обесването на Апостола на българската свобода отбелязаха в Свиленград. Този път церемонията пред паметника на Васил Левски беше съпроводена с рецитал и драматизация на разказ от „Апостолът в премеждие”, подготвени от четвъртокласници от СОУ „Д-р Петър Берон” с ръководител Живка Радева.

Заупокойна молитва в памет на Апостола изнесе секретарят на архийереското наместничество в Свиленград, отец Георги.

За живота и делото на Васил Левски разказа докторът на историческите науки и уредник в музея, Стефан Димитров и отбеляза непреходността на подвига в името на България и българщината.

През август 1871 г. Апостолът създава Таен революционен комитет в Свиленград с председател Станко поп Анастасов – Разбойников и членове Димитър Новаков, Стоян П. Марков, Димитър Палазов, Христо Гачов Бахаров, Димитър Бояджиев, Петър Станчов и други незнайни патриоти от Свиленград. На това място има паметна плоча, където доскоро се поднасяха венците и цветята на бележитата дата.

Венци и цветя пред паметника на Левски поднесоха представители на местната администрация, общински съвет, политически партии, училища, граждани и институции, сред които Общински музей и Митница Свиленград.

Previous articleСвиленградско село сред най-атакуваните от битовата престъпност
Next articleГраничен пункт под фалшива бомбена заплаха

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...