Съветници не пожелаха да си намалят заплатите

0

Предложението дойде от БСП

Намаление от около 30 лв. на заплатите на общинските съветници предизвика сериозни дебати сред местните избраници в две поредни заседания, а казусът все още остава не напълно решен. На изнесеното заседание в еко хотел Здравец миналата седмица, те дадоха заден ход на първоначално прокараното само с един глас повече предложение заплатите им да бъдат орязани, оказа се впоследствие – с 4 на сто.

Предложението дойде от групата съветници на БСП в местния парламент. По време на обсъждането на бюджета на общината през януари, социалистите предложиха 16 хил. лв. от годишните заплати на съветниците да отидат в перото „Помощи по молби на граждани”. Прехвърлянето на средствата стана факт при приемането на бюджет 2014 с 10 гласа „за” и 9 „въздържал се” и годишната издръжка на 21-те общински съветници „олекна” от 126 хил. 360 лв. на 110 хил. 360 лв.

Средствата всяка година не достигат, заяви Христо Щерев, лидер на червените в Свиленград, а хората, нуждаещи се от помощ, най-често за лечение, стават все повече. Годишно се отделят 10 хил. лв. за такива случаи, а вече 5 хил. 600 лв. от тях са дарени в помощ на нуждаещо се от операция дете. За цялата година остават едва 4 хил. 400 лв., мотивира той предложението пред svilengrad24.

Когато обаче стана време да се види с колко точно ще се намали месечната им заплата за присъствие на заседание и на постоянните комисии, народните избраници дадоха заден ход и повечето гласуваха „въздържал се”. С мотив, че си правят ПР, предложението на БСП мина само в икономическа комисия, а в социалната имаше дори 4-ма против. �

Има ли значение, кой прави предложението, ако то наистина е добро, коментира Христо Щерев, който е и заместник-председател на ОбС, по време на обсъжданията.

На изнесеното заседание миналата седмица в еко хотел „Здравец”, след приемане на отделни точки, но последвало отхвърляне на цялостното решение, остана 60-процентното възнаграждение на съветниците или 360 лв. месечно, първоначалните санкции за липса от заседание – 15 лв. и за липса от комисия – 7.50 лв. и 6-часов работен ден и около 850 лв. заплата за председателя на общински съвет. „За” намалението са гласували четиримата от БСП, един от ГЕРБ, един от РЗС и двамата от земеделците „Александър Стамболийски”. Предложението е отхвърлено с гласовете на останалите от ГЕРБ, тримата от Коалиция за Свиленград и съветникът на ДПС, които са се въздържали. От заседанието са липсвали съветникът от ГЕРБ Васко Василев, Красимира Делибозова и Николай Колев.

Заложените като цяло средства обаче няма да стигнат за тази заплата през годината, тъй като никой не е предложил 16-те хиляди да се върнат обратно в перото „заплати”. Така, ако не вземат друго решение, съветниците ще се наложи да работят безвъзмездно, след изчерпването на парите към края на годината.

В крайна сметка към момента за помощи на граждани има 4 хил. 400 лв. При обсъждането на бюджета с гласовете на съветниците тях бяха прехвърлени още 5 хил. лв., които иначе бяха прадназначени за постоянна елха в центъра на града. Към тях са и 16-те хил. лв. от заплати. Имаше предложение събраните от липса от заседание санкции също да бъдат прехвърляни към тази сума на шестмесечие. От глоби обикновено годишно се събират около 1 хил. лв.

Previous articleДанъчни дебнат на границата с Гърция
Next articleЦветно разнообразие за 8 март в центъра

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...