Съветници не пожелаха да си намалят заплатите

0

Предложението дойде от БСП

Намаление от около 30 лв. на заплатите на общинските съветници предизвика сериозни дебати сред местните избраници в две поредни заседания, а казусът все още остава не напълно решен. На изнесеното заседание в еко хотел Здравец миналата седмица, те дадоха заден ход на първоначално прокараното само с един глас повече предложение заплатите им да бъдат орязани, оказа се впоследствие – с 4 на сто.

Предложението дойде от групата съветници на БСП в местния парламент. По време на обсъждането на бюджета на общината през януари, социалистите предложиха 16 хил. лв. от годишните заплати на съветниците да отидат в перото „Помощи по молби на граждани”. Прехвърлянето на средствата стана факт при приемането на бюджет 2014 с 10 гласа „за” и 9 „въздържал се” и годишната издръжка на 21-те общински съветници „олекна” от 126 хил. 360 лв. на 110 хил. 360 лв.

Средствата всяка година не достигат, заяви Христо Щерев, лидер на червените в Свиленград, а хората, нуждаещи се от помощ, най-често за лечение, стават все повече. Годишно се отделят 10 хил. лв. за такива случаи, а вече 5 хил. 600 лв. от тях са дарени в помощ на нуждаещо се от операция дете. За цялата година остават едва 4 хил. 400 лв., мотивира той предложението пред svilengrad24.

Когато обаче стана време да се види с колко точно ще се намали месечната им заплата за присъствие на заседание и на постоянните комисии, народните избраници дадоха заден ход и повечето гласуваха „въздържал се”. С мотив, че си правят ПР, предложението на БСП мина само в икономическа комисия, а в социалната имаше дори 4-ма против. �

Има ли значение, кой прави предложението, ако то наистина е добро, коментира Христо Щерев, който е и заместник-председател на ОбС, по време на обсъжданията.

На изнесеното заседание миналата седмица в еко хотел „Здравец”, след приемане на отделни точки, но последвало отхвърляне на цялостното решение, остана 60-процентното възнаграждение на съветниците или 360 лв. месечно, първоначалните санкции за липса от заседание – 15 лв. и за липса от комисия – 7.50 лв. и 6-часов работен ден и около 850 лв. заплата за председателя на общински съвет. „За” намалението са гласували четиримата от БСП, един от ГЕРБ, един от РЗС и двамата от земеделците „Александър Стамболийски”. Предложението е отхвърлено с гласовете на останалите от ГЕРБ, тримата от Коалиция за Свиленград и съветникът на ДПС, които са се въздържали. От заседанието са липсвали съветникът от ГЕРБ Васко Василев, Красимира Делибозова и Николай Колев.

Заложените като цяло средства обаче няма да стигнат за тази заплата през годината, тъй като никой не е предложил 16-те хиляди да се върнат обратно в перото „заплати”. Така, ако не вземат друго решение, съветниците ще се наложи да работят безвъзмездно, след изчерпването на парите към края на годината.

В крайна сметка към момента за помощи на граждани има 4 хил. 400 лв. При обсъждането на бюджета с гласовете на съветниците тях бяха прехвърлени още 5 хил. лв., които иначе бяха прадназначени за постоянна елха в центъра на града. Към тях са и 16-те хил. лв. от заплати. Имаше предложение събраните от липса от заседание санкции също да бъдат прехвърляни към тази сума на шестмесечие. От глоби обикновено годишно се събират около 1 хил. лв.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...