Данъчни дебнат на границата с Гърция

0

Данъчни екипи следят денонощно преминаващите през ГКПП Капитан Петко войвода стоки. Контролът на влизащите вътрешнообщностни доставки е физически и документален. Новото спец звено, разположено на територията на граничния пункт с Гърция, ще хваща ДДС измамите още на границата. То дебне от началото на годината и за рискови стоки. Най-често това са плодове и зеленчуци, а също така месо, захар и брашно, които сега лесно се вкарват у нас по занижени фактурни стойности и загубите за родния производител и за фиска са значителни. 23-ма са служителите на НАП на гръцкия пункт.

Подготвени за работа са и мобилни екипи, които следят за действителния получател на стоките и работят във вътрешността на страната.

Интересът към подбора на кадри за новата дирекция „Фискален контрол” е бил сериозен от страна на кандидатите. За всяко място са се конкурирали около 50 души.

Подобни спец екипи действат и по границата с Румъния. Близо 250 служители на приходната агенция стриктно ще следят движението на рискови стоки, влизащи у нас от Гърция и Румъния. Очаква се контролът ще бъде полезен и за хазната и за родните производители, за които дъмпингът от не регламентирания внос е пагубен. По външните за ЕС граници контролът ще се извършва, както и досега, от агенция Митници.

От НАП обясниха, че първите данни за работата на екипите ще бъдат официално оповестени през април.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...