Кмет и общински съвет искат среща с Ваньо Танов

0

Общинският съвет и кмета на Свиленград поискаха среща с Ваньо Танов след взето решение по време на днешното си заседание. Директорът на Агенция Митници пътува към Свиленград, за да поеме лично ръководството на пункт Капитан Андреево. Очаква се да пристигне около 13.00 часа.

Решението за срещата беше взето, след постъпила молба за съдействие от страна на 10 спедиторски фирми от града, позиционирани пред българо-турския пункт. Спедиторите настояват, че изпълнението на заповедта за 100-процентов контрол на транзита за Турция, бави работата на пункта, предизвиква километрични опашки и ги обрича на фалит. Масовата физическа проверка отнемала от 30 минути до час, за да се извърши контрола от страна на митническите служители и да се състави протокол за проверката само на един камион. Заради наскоро направените съкращения, служителите на митницата се оказвали недостатъчни за осъществяване на масовата проверка, което според спедиторите води до невъзможност на изпълняване на заповедта. Според тях, така вместо 50 камиона в режим транзит, могат да се обработят едва 5. Допълнителни проблеми се създават и от ремонта на пункта, което затруднява още пропускателната му способност.

Заради огромното забавяне, клиентите на тукашните фирми се ориентирали към други – във вътрешността на страната или дори в Германия. Заплашени от фалит, те искат съдействие от местния парламент, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, Регионалното ръководство на ГЕРБ и кмета на Свиленград за запазване на 149 работни места, осигураващи прехраната на също толкова семейства.

Спедиторите считат, че е изоставен принципа за анализ на риска. Така под задължителната проверка попадали и големи български, европейски и световни компании износители, имащи одобрен статут като такива. Сред тях и големи автомобилни компании, с които местните спедитори имат договорни отношения.

Нека срещата да бъде с общинските съветници, кмета, спедиторите, заяви и градоначалника Георги Манолов. И да видим какво е отношението към поставения от нашите съграждани въпрос.

По време на гласуването обаче 4-ма от присъстващите общински съветници, представителите на БСП се въздържаха, заради липсата на достатъчно подготовка и информация относно мотивите за въвеждането на митническата заповед. Точката беше вкарана като извънредна в дневния ред на заседанието.

Не за пръв път общинският съвет и местната власт подкрепят декларация с искания до Агенция Митници. Подобно решение имаше и през 2012 година. Тогава директор на Агенцията отново беше Ваньо Танов. И ставаше дума за закриването на управлението в Свиленград, което щеше да остави на улицата 120 души.

Опашката на границата днес продължава да бъде около 10 км. Ваньо Танов пристига да поеме контрола върху организацията на работата, в деня, в който изтича временната заповед на Стефан Марашев като началник на Митница Свиленград.

Previous articleОчарование и мечти за бала на СОУ „Д-р Петър Берон”
Next articleДнес изследват безплатно вредата от тютюнопушенето

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...