Препис на Рибния буквар правят ученици от СОУ „Д-р Петър Берон”

0

Ученици от всички класове на СОУ „Д-р Петър Берон” преписват Рибния буквар – първия новобългарски учебник с автор д-р Петър Берон. През 2014 година се навършват 190 години от написването му. Инициативата е част от изявите, посветени на патронния празник на училището.

“Буквар с различни поучения, събрани от Петра х. Беровича, за болгарските училища. Напечата ся с помощта на г. Антоньова Йовановича. В годе 1824” – това е пълното наименование на българския учебник. Той оставя дълбока следа не само в културния и образователния, но и в духовния живот на българите. С него Петър Берон прави огромна историческа крачка напред в развитието на нашата възрожденска книжнина и на българския книжовен език.

Преписаният буквар ще бъде подвързан и предоставен за съхранение в библиотеката на училището.

С различни инициативи училището ще отбележи предстоящия патронен празник. Старт на изявите даде поетичен рецитал по стихове на Ивайло Балабанов.

„В поезията на Ивайло Балабанов го има онова мъдро и светло отношение към миналото, което е в състояние да повдигне духа ни днес и да ни даде основание да се гордеем, че сме българи. Стихотворенията му са еталон за високо художествено майсторство, безкомпромисна гражданска позиция и ярко българско самосъзнание. Те са всепризнат принос към българската поезия”- бе подчертано в представянето на големия български поет. В рецитала прозвучаха вечните стихотворения „Принос към европейската история”, „Похвално слово за българката”, „Тракийски реквием”, „Българско стихотворение”, „Очи”, „Сватбен подарък”.

Предвидени са още спортни поряви, беседи, учебни състезания и конкурси.

Previous articleЦветно разнообразие за 8 март в центъра
Next articleЧиталището в Свиленград сред петте национални финалисти заради „Искам бебе”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...