Препис на Рибния буквар правят ученици от СОУ „Д-р Петър Берон”

0

Ученици от всички класове на СОУ „Д-р Петър Берон” преписват Рибния буквар – първия новобългарски учебник с автор д-р Петър Берон. През 2014 година се навършват 190 години от написването му. Инициативата е част от изявите, посветени на патронния празник на училището.

“Буквар с различни поучения, събрани от Петра х. Беровича, за болгарските училища. Напечата ся с помощта на г. Антоньова Йовановича. В годе 1824” – това е пълното наименование на българския учебник. Той оставя дълбока следа не само в културния и образователния, но и в духовния живот на българите. С него Петър Берон прави огромна историческа крачка напред в развитието на нашата възрожденска книжнина и на българския книжовен език.

Преписаният буквар ще бъде подвързан и предоставен за съхранение в библиотеката на училището.

С различни инициативи училището ще отбележи предстоящия патронен празник. Старт на изявите даде поетичен рецитал по стихове на Ивайло Балабанов.

„В поезията на Ивайло Балабанов го има онова мъдро и светло отношение към миналото, което е в състояние да повдигне духа ни днес и да ни даде основание да се гордеем, че сме българи. Стихотворенията му са еталон за високо художествено майсторство, безкомпромисна гражданска позиция и ярко българско самосъзнание. Те са всепризнат принос към българската поезия”- бе подчертано в представянето на големия български поет. В рецитала прозвучаха вечните стихотворения „Принос към европейската история”, „Похвално слово за българката”, „Тракийски реквием”, „Българско стихотворение”, „Очи”, „Сватбен подарък”.

Предвидени са още спортни поряви, беседи, учебни състезания и конкурси.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...