Земеделци блокираха магистралата заради неизкупен тютюн

0

Компания обяви, че ще купи 120-те тона продукция

Тютюнопроизводители от свиленградско блокираха автомагистрала „Марица“ край Свиленград тази сутрин. До мястото, където е разпънат 9-метровия национален флаг, в 9.00 часа, те спряха движението на автомобили и запалиха тютюн на пътя.

Че ще има протест тютюнджиите обявиха още през почивните дни. Напрежението ескалира в събота, когато експерти и екипа на гръцката компания “Миссириан България” АД пристигнаха в селото да оценяват неизкупения, въпреки подписаните договори, тютюн. Тютюнопроизводителят Живко Желев ги изгони и за малко не се стигна до бой.

Желев обяви, че сигнализира с писма до главния прокурор, ДАНС, Народното събрание, президента, до всички партии за изнудването, на което са подложени българските тютюнопроизводители. От регионалната структура на Националната асоциация на тютюнопроизводителите разпространиха декларация, в която дадоха 72-часов ултиматум на правителството да реши проблемите им.

„Вече 5 месеца сме принуждавани да продаваме стоката си на цени, които са под себестойност, така че да фалираме и да загубим заложените си имоти и земя. Настояваме държавата да се намеси и спре грабителството спрямо нас. Нашите семейства са опрени до стената, ние вече сме в тотална безизходица. Нито една партия или структура не прояви разбиране по отношение на тютюневия сектор, който е ключов за Пиринско, Родопите, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Разград, Силистра и други области на страната”, пише в декларацията.

15 минути след блокадата на магистрала „Марица” беше обявено, че проблемът на тютюнопроизводителите на този етап ще бъде решен.

„Българтабак холдинг“ са поели ангажимент да изкупят всичкия непродаден тютюн. От акционерното дружество са уверили, че до дни ще изпратят 10 експертни комисии, които да оценят и изкупят невзетата продукция от другите фирми – изкупвачи, с които тютюнопроизводителите имат сключени договори.

Така на практика протестите на тютюнопроизводителите на този етап се прекратяват.

Previous articleДо 30 юни пункт Капитан Андреево – готов
Next articleВ Деня на Тракия Свиленград почете героите от щурма на Одрин

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...