В Деня на Тракия Свиленград почете героите от щурма на Одрин

0

Свиленград отбеляза Деня на Тракия като отдаде заслужена почит на участниците в битката при Одрин на 26 март 1913 година.

Тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя се проведе в градския парк, където през 2008 г. беше издигнат и открит от президента Георги Първанов първият паметник на героите от щурма на считаната за непревземаема Одринска крепост. На гранитното тяло с дължина 16 метра са изписани имената на 1986-те загинали герои.

На 26 март 1913 г. османският военен гарнизон в крепостта е разбит, а комендатът му Шукри паша се предава. Превземането на турската крепост от Втора Българска армия под вещото ръководство на генерал Никола Иванов е решителна победа, довела до края на Балканската война, донесла освобождението на Свиленград и Тракия.

Близо 5 месеца в Свиленград е щабът на Втора Българска Армия, тук е изградено първото военно летище,� формира се Единадесета пехотна опълченска дивизия. На близкия връх Шейновец са първата битка и победа на Българската армия, а събитията от онези години се свързват най-вече с името на генерал Никола Иванов, чиято военна стратегия и тактика на победата се изучават днес във всички военни училища по света, каза в словото си Елена Митева директор на Общинския исторически музей.

Представители на институции, училища, граждани присъстваха на церемонията.

снимка: Хуманитарни дейности – Свиленград

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...