В Деня на Тракия Свиленград почете героите от щурма на Одрин

0

Свиленград отбеляза Деня на Тракия като отдаде заслужена почит на участниците в битката при Одрин на 26 март 1913 година.

Тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя се проведе в градския парк, където през 2008 г. беше издигнат и открит от президента Георги Първанов първият паметник на героите от щурма на считаната за непревземаема Одринска крепост. На гранитното тяло с дължина 16 метра са изписани имената на 1986-те загинали герои.

На 26 март 1913 г. османският военен гарнизон в крепостта е разбит, а комендатът му Шукри паша се предава. Превземането на турската крепост от Втора Българска армия под вещото ръководство на генерал Никола Иванов е решителна победа, довела до края на Балканската война, донесла освобождението на Свиленград и Тракия.

Близо 5 месеца в Свиленград е щабът на Втора Българска Армия, тук е изградено първото военно летище,� формира се Единадесета пехотна опълченска дивизия. На близкия връх Шейновец са първата битка и победа на Българската армия, а събитията от онези години се свързват най-вече с името на генерал Никола Иванов, чиято военна стратегия и тактика на победата се изучават днес във всички военни училища по света, каза в словото си Елена Митева директор на Общинския исторически музей.

Представители на институции, училища, граждани присъстваха на церемонията.

снимка: Хуманитарни дейности – Свиленград

Previous articleЗемеделци блокираха магистралата заради неизкупен тютюн
Next article„Булгартабак Холдинг“ вече изпрати експертни екипи за изкупуване на тютюна по складовете в Хасковско

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...