Директори в шах заради баловете по време на избори

0

Директорите на двете свиленградски училища, които ще изпращат абитуриенти и стягат балове за зрелостниците са в шах и очакват разпоредбите на Министерството на образованието. Официално становище обаче все още няма нито за тях, нито за училищата в цялата страна.

Както е известно, насрочената дата за провеждането на евроизборите е 25 май, а традиционно, употребата на алкохол се забранява тогава и в деня за размисъл – 24 май. В двата дни са планирани баловете на ПГССИ „Христо Ботев” (25 май) и СОУ „Д-р Петър Берон” (24 май). В същото време събирането на учениците в дворовете на училищата в двата дни изглежда невъзможно, тъй като в школата са разположени изборни секции, а охраната им е засилена ден преди изборите.

Пред ПГССИ „Христо Ботев” вариантът при забрана на веселите молекули е по-лесен, тъй като евентуалното й издаване ще важи да края на изборния ден. Така че веселбата с градус ще може да се проведе, веднага след балното дефиле в центъра на града. Навръх 24 май обаче е планирано традиционното изпращане на абитуриентите, които се сбогуват с родното училище и учителите си.

Директорът на професионалната гимназия, Христина Милушева, също очаква разпореждането, въпреки че се подготвя и резервен план, извън двора на училището. Такава беше първоначалната инструкция на Регионалния инспекторат. После обаче от там са изпратили второ писмо, с което разпореждат изчакване до изясняване на ситуацията.� ��

Безалкохолна прогноза за вечерта на 24 май обаче грози зрелостниците на СОУ „Д-р Петър Берон”, чиято бална церемония е в деня за размисъл. Евентуално абитуриентите могат да се съберат и на друго място, за да потеглят за празничото си дефиле, каза и Мариян Боянов, директор на СОУ-то.

Между директорите се коментират и различни дати за изпращането на зрелостниците. Невъзможно е обаче промяна на резервациите за самата бална вечер. Около честванията гъмжи от абитуренти от различни възрасти, които месеци по-рано са организирали отбелязването на кръглите годишнини.

Решение се очаква и за сборните пунктове и дари за самото провеждане на традиционната манифестация по пешеходната зона, навръх празника на славянската писменост, българската просвета и култура в деня за размисъл.

Все още няма инструкции на национално ниво за традиционното шествие, каза секретарят на общината Надя Пеева. Тя обясни, че е рано и за темата за употребата на алкохол, тъй като практиката е заповедта от името на кмета да се издава седмица преди изборите. Но заяви, че местната власт в повечето случаи се е съобразявала при издаването й с провеждането на масови мероприятия. Казусът с алкохола от ЦИК препратиха към местните власти и кметовете, които осигурявали реда и подготовката на изборите.

Previous articleПуснаха на свобода спасен царски орел
Next articleРемонтират стария път за Левка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...