Директори в шах заради баловете по време на избори

0

Директорите на двете свиленградски училища, които ще изпращат абитуриенти и стягат балове за зрелостниците са в шах и очакват разпоредбите на Министерството на образованието. Официално становище обаче все още няма нито за тях, нито за училищата в цялата страна.

Както е известно, насрочената дата за провеждането на евроизборите е 25 май, а традиционно, употребата на алкохол се забранява тогава и в деня за размисъл – 24 май. В двата дни са планирани баловете на ПГССИ „Христо Ботев” (25 май) и СОУ „Д-р Петър Берон” (24 май). В същото време събирането на учениците в дворовете на училищата в двата дни изглежда невъзможно, тъй като в школата са разположени изборни секции, а охраната им е засилена ден преди изборите.

Пред ПГССИ „Христо Ботев” вариантът при забрана на веселите молекули е по-лесен, тъй като евентуалното й издаване ще важи да края на изборния ден. Така че веселбата с градус ще може да се проведе, веднага след балното дефиле в центъра на града. Навръх 24 май обаче е планирано традиционното изпращане на абитуриентите, които се сбогуват с родното училище и учителите си.

Директорът на професионалната гимназия, Христина Милушева, също очаква разпореждането, въпреки че се подготвя и резервен план, извън двора на училището. Такава беше първоначалната инструкция на Регионалния инспекторат. После обаче от там са изпратили второ писмо, с което разпореждат изчакване до изясняване на ситуацията.� ��

Безалкохолна прогноза за вечерта на 24 май обаче грози зрелостниците на СОУ „Д-р Петър Берон”, чиято бална церемония е в деня за размисъл. Евентуално абитуриентите могат да се съберат и на друго място, за да потеглят за празничото си дефиле, каза и Мариян Боянов, директор на СОУ-то.

Между директорите се коментират и различни дати за изпращането на зрелостниците. Невъзможно е обаче промяна на резервациите за самата бална вечер. Около честванията гъмжи от абитуренти от различни възрасти, които месеци по-рано са организирали отбелязването на кръглите годишнини.

Решение се очаква и за сборните пунктове и дари за самото провеждане на традиционната манифестация по пешеходната зона, навръх празника на славянската писменост, българската просвета и култура в деня за размисъл.

Все още няма инструкции на национално ниво за традиционното шествие, каза секретарят на общината Надя Пеева. Тя обясни, че е рано и за темата за употребата на алкохол, тъй като практиката е заповедта от името на кмета да се издава седмица преди изборите. Но заяви, че местната власт в повечето случаи се е съобразявала при издаването й с провеждането на масови мероприятия. Казусът с алкохола от ЦИК препратиха към местните власти и кметовете, които осигурявали реда и подготовката на изборите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...