Младежи дариха четиритомник на библиотеката

0

Днес отбелязваме Международния ден на книгата

Ротари клуб Свиленград дари четиритомното издание на „Подбрани извори за българската история” на библиотеката. Идеята е на младежите от Интеракт, а поводът е днешният 23 април, който е обявен за Международен ден на книгата и авторското право.

Комплектът съдържа исторически данни за древните българи, земите на Балканския полуостров до VII в., средновековната Дунавска България и Волжка България, българските земи под османска влласт и българското Възраждане. Четвъртият том обхваща по-новите моменти от историята след Освобождението и стига почти до наши дни.

От библиотеката благодариха за луксозното издание и връчиха свидетелство за дарение на младежите и Ротари клуб.

Четенето е важно, особено за младите хора, каза интеакторът Христо Коларов. То развива въображението и интелекта. Нека отделяме повече време на книгите.

Почти през целия месец април от културната институция провеждаха различни инициативи, с които да обърнат внимание на книгата и четенето. Стартът беше даден в Деня на детската книга – 2 април и включваше разнообразни събития – представяне на книга, билиотекар за един ден, рисунка на любим приказен герой и др.

В календара, на днешната дата пък се отбелязва двойна годишнина от смъртта на известния британски класик Уилям Шекспир и испанския писател и драматург Мигел де Сервантес през 1616 г.  (макар че всъщност Сервантес е погребан тогава, а Шекспир умира на същата дата, но по Юлианския календар).

По този повод от 1995 г. насам ЮНЕСКО отбелязва Международния ден на книгата и авторското право в над 100 държави в цял свят с най-различни събития и четения.
Целта е чрез тях да се насърчават четенето, грамотността, писането, както и издателската дейност.

Previous articleОсветиха курбан в храма на Димитровче. Хората вярват, че Стопанинът ги пази
Next articleСвиленградчани си набавят пилета от Дикеа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...