Младежи дариха четиритомник на библиотеката

0

Днес отбелязваме Международния ден на книгата

Ротари клуб Свиленград дари четиритомното издание на „Подбрани извори за българската история” на библиотеката. Идеята е на младежите от Интеракт, а поводът е днешният 23 април, който е обявен за Международен ден на книгата и авторското право.

Комплектът съдържа исторически данни за древните българи, земите на Балканския полуостров до VII в., средновековната Дунавска България и Волжка България, българските земи под османска влласт и българското Възраждане. Четвъртият том обхваща по-новите моменти от историята след Освобождението и стига почти до наши дни.

От библиотеката благодариха за луксозното издание и връчиха свидетелство за дарение на младежите и Ротари клуб.

Четенето е важно, особено за младите хора, каза интеакторът Христо Коларов. То развива въображението и интелекта. Нека отделяме повече време на книгите.

Почти през целия месец април от културната институция провеждаха различни инициативи, с които да обърнат внимание на книгата и четенето. Стартът беше даден в Деня на детската книга – 2 април и включваше разнообразни събития – представяне на книга, билиотекар за един ден, рисунка на любим приказен герой и др.

В календара, на днешната дата пък се отбелязва двойна годишнина от смъртта на известния британски класик Уилям Шекспир и испанския писател и драматург Мигел де Сервантес през 1616 г.  (макар че всъщност Сервантес е погребан тогава, а Шекспир умира на същата дата, но по Юлианския календар).

По този повод от 1995 г. насам ЮНЕСКО отбелязва Международния ден на книгата и авторското право в над 100 държави в цял свят с най-различни събития и четения.
Целта е чрез тях да се насърчават четенето, грамотността, писането, както и издателската дейност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...