Свиленградчани си набавят пилета от Дикеа

0

Докато гърци пазаруваха у нас по-евтини яйца за Великден, свиленградчани се готвят за „поход” до южната ни съседка за пилета.

От известно време, местни любители на домашно произведеното месо и яйца, тичат по това време на годината до петъчния пазар в Дикеа, за да си купят от гръцките птици. Тържището се намира на около 10 км от Свиленград. Друг предпочитан пазар е старозагорският. Явно обаче някои от местните са преценили разликата в разстоянието и са решили да си набавят животинките от Гърция.

Цената на пиленцата е приемлива, разказва свиленградчанинът Наско. За 1 евро и 30 евроцента, можеш да получиш по-дребно пиле, а с 50 евроцента по-скъпи са по-едричките, обяснява той.

Но, според него, не цената е важна, защото и тук вървят горе-долу толкова. Гръцките пилета всъщност се славели с това, че са по-издръжливи на болести, което гарантирало и инвестицията и ставали доста едри.

По-евтините за гърците тукашни стоки, услуги и заведения, както и възможността да заложат суми в местните казина, привличат гости от южната ни съседка. Свиленградчани пък отскачат за плаж в Александруполис, Макри, на разходка или в търсене на работа.

В Гърция нашенци намират и по-евтини лекарства за онкоболни или такива, които при нас липсват.

Previous articleМладежи дариха четиритомник на библиотеката
Next articleСвиленградчанин печели конкурс с отговор как бедните да станат богати

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...