Свиленградчани си набавят пилета от Дикеа

0

Докато гърци пазаруваха у нас по-евтини яйца за Великден, свиленградчани се готвят за „поход” до южната ни съседка за пилета.

От известно време, местни любители на домашно произведеното месо и яйца, тичат по това време на годината до петъчния пазар в Дикеа, за да си купят от гръцките птици. Тържището се намира на около 10 км от Свиленград. Друг предпочитан пазар е старозагорският. Явно обаче някои от местните са преценили разликата в разстоянието и са решили да си набавят животинките от Гърция.

Цената на пиленцата е приемлива, разказва свиленградчанинът Наско. За 1 евро и 30 евроцента, можеш да получиш по-дребно пиле, а с 50 евроцента по-скъпи са по-едричките, обяснява той.

Но, според него, не цената е важна, защото и тук вървят горе-долу толкова. Гръцките пилета всъщност се славели с това, че са по-издръжливи на болести, което гарантирало и инвестицията и ставали доста едри.

По-евтините за гърците тукашни стоки, услуги и заведения, както и възможността да заложат суми в местните казина, привличат гости от южната ни съседка. Свиленградчани пък отскачат за плаж в Александруполис, Макри, на разходка или в търсене на работа.

В Гърция нашенци намират и по-евтини лекарства за онкоболни или такива, които при нас липсват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...