Свиленградчанин печели конкурс с отговор как бедните да станат богати

0

Свиленградчанинът Георги Демирев спечели конкурса за студенстко есе за 2014 г. на Българската Макроикономическа Асоциация. Темата на конкурса беше „Могат ли и как бедните страни да станат богати?”

Общо 31 студентски есета са участвали в интелектуалната надпревара. Георги Демирев започва своето с примера за Северна и Южна Корея, а после развива и обосновката си за бедността и богатство на различни страни, базирана и на трудовете на видни икономисти. Есето е написано ясно и с конкретни примери от съвремението ни.

В интерес на истината по-лесно е да кажеш и обосновеш как една държава да стане от бедна по-малко бедна, каза Георги на въпроса ни има ли той отговор как да се оправи България. Трудно е да кажеш как горе-долу средна държава да стане по-богата, отговори младият икономист. Всъщност не сме чак толкова зле, в сравнение с целия останал свят.

Второкурсникът от специалност икономика в Софийски университет, който стана и ученик номер едно на Свиленград през 2012 г., има доста интензивна програма. Доскоро беше на стаж в Министерство на финансите. А сега му предстои участие в лятна предприемаческа програма в САЩ. За пет седмици ще развива способности по програма на Фондация „Америка за България” в три града – Ню Йорк, Бостън, а третият предстои да се обяви. След това по програма „Еразъм” заминава за университета в Манхайм, Германия, където ще изкара един семестър. Обучението е по програма за български млади лидери.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...