Гости от Албания за десет години Женска камерна група

0

Димитрина Порязова: Благодарни сме на публиката за обичта

Женската камерна фолклорна група ще отбележи 10-годишен юбилей. За концерта под надслов „Море пиле, славей пиле” ще пристигне Селим Ходжай – почетен консул на България в Албания, както и популярното фолклорно трио „Нуша” със солистката на ансамбъл „Филип Кутев” Нели Андреева и нейните дъщери. Организаторите възнамеряват да изненадат публиката и с нетрадиционните фолклорни изпълнения и участие на рок бандата „0379” и духовия оркестър. Спектакълът е на 30 април, от 18.00 часа, в салона на читалище „Просвета 1870”. Ден преди началото му разговаряхме с Димитрина Порязова, която от пет години е и ръководител на групата.

Има ли вълнение, само ден остава до началото на концерта, който подготвяте толкова време?

С нетърпение чакаме концерта. Щастливи сме от този факт, че правим 10 години от създаването на групата. Не знам дали за един фолклорен състав това е малко или много време. Но по-важно е желанието, с което работим и изпълняваме песните си. Имаме разнообразен репертоар – обработен и автентичен фолклор. Песни от различни фолклорни области – шопски, тракийски, странджански, родопски.

В интерес на истината, закъсняхме малко с концерта, но читалището излезе в ремонт и затова. Иначе се подготвяхме с настроение, защото искаме да покажем най-доброто от себе си и нещо различно на публиката в Свиленград.

С какво ще изненадате хората в сряда?

На концерта ще наблегнем на по-атрактивен репертоар. Предимно обработен фолклор, музикален съпровод. Тук искам да благодаря на Красимир Киров – акордеон, който ни подкрепи в това ни начинание, за да не са песните само акапелни. Включени са и танцови състави. Танцьорите от „Свила” ще имат изпълнения. Музиката на два от техните танци е с нашите гласове, правихме студиен запис преди време. Рок групата „0379” са подготвили фолклорна изненада, духовият оркестър – ще имаме общо изпълнение на песента „Море пиле, славей пиле” – специално подготвена за концерта. Надяваме се да бъде атрактивно. Всъщност това е и нашата цел – нетрадиционно и хармонично сътрудничество на сцената между различните състави.

Колко жени сте в момента в групата?

Групата е създадена преди 10 години като трио. Основите поставят Виолета Карапеева, Жана Пеева и Николинка Николова. Виолета е и доайена на групата. Тя е вече повече от 60 години на сцената, има огромен опит. В момента сме 10 жени. Единадесетата ни, най-младата, 25-годишната Станимира, тези дни стана майка. Има млади хора, които искат да се занимават с фолклор и това ме радва. Колкото и банално да звучи, всички тези жени обичаме народната музика. Бих казала, че който си е музикален обича всякакъв вид музика, но нас ни събира фолклора. Трудно се учат обработките на песни, полага се много труд. Но не е имало горещина, студ, в който жениите да кажат – няма да имаме репетиции. Идват с огромно желание. По 25 изяви имаме годишно на сцена.

През годините групата има награди от различни фолклорни участия. Националните фестивали „Орфеево изворче” гр. Стара Загора – бронзов Орфей, Балкански фолклорен фестивал гр. Неделино – златен медал, Национален преглед на многогласното пеене с. Кортен – сребърен медал, МФФ „Странджа моя люлчина” гр. Царево – специалната награда на журито и първо място, Световен шампионат на изкуствата КК Слънчев бряг – сребърен медал, в с. Дорково и гр. Карлово на националните прегледи ЦИОФФ, отличени с право на международно участие и др.

Имахте и няколко доста запомнящи се изяви. Едно участие в Албания за многогласни изпълнения.

Да. Поканата дойде през 2012 г. Тогава взехме първа награда от фестивал на полифоничната музика в гр. Балш, Албания. След изпълнението ни, журито ни поздрави. Изпяли сме около 10 обработки на песни в тези фестивални дни. Песните ни бяха на три гласа. Имаме и една – на четири, но нея ще можете да я чуете на концерта в сряда. Имаме и участия в Турция, в българската църква „Св. Георги” в Одрин. Всъщност на концерта очакваме Селим Ходжай – почетен консул на България в Албания. Той ще бъде придружен от четирима журналисти от тамошни медии, оператор. Те ще направят филм за Свиленград и околностите.

Преди концерта искам да благодаря на хората, които ни помогнаха и продължават да ни помагат. Благодарни сме и на публиката за обичта.

Previous articleНад 3000 души чистиха Свиленград
Next articleБежанците в Пъстрогор не искат да стават готвачи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...