Гости от Албания за десет години Женска камерна група

0

Димитрина Порязова: Благодарни сме на публиката за обичта

Женската камерна фолклорна група ще отбележи 10-годишен юбилей. За концерта под надслов „Море пиле, славей пиле” ще пристигне Селим Ходжай – почетен консул на България в Албания, както и популярното фолклорно трио „Нуша” със солистката на ансамбъл „Филип Кутев” Нели Андреева и нейните дъщери. Организаторите възнамеряват да изненадат публиката и с нетрадиционните фолклорни изпълнения и участие на рок бандата „0379” и духовия оркестър. Спектакълът е на 30 април, от 18.00 часа, в салона на читалище „Просвета 1870”. Ден преди началото му разговаряхме с Димитрина Порязова, която от пет години е и ръководител на групата.

Има ли вълнение, само ден остава до началото на концерта, който подготвяте толкова време?

С нетърпение чакаме концерта. Щастливи сме от този факт, че правим 10 години от създаването на групата. Не знам дали за един фолклорен състав това е малко или много време. Но по-важно е желанието, с което работим и изпълняваме песните си. Имаме разнообразен репертоар – обработен и автентичен фолклор. Песни от различни фолклорни области – шопски, тракийски, странджански, родопски.

В интерес на истината, закъсняхме малко с концерта, но читалището излезе в ремонт и затова. Иначе се подготвяхме с настроение, защото искаме да покажем най-доброто от себе си и нещо различно на публиката в Свиленград.

С какво ще изненадате хората в сряда?

На концерта ще наблегнем на по-атрактивен репертоар. Предимно обработен фолклор, музикален съпровод. Тук искам да благодаря на Красимир Киров – акордеон, който ни подкрепи в това ни начинание, за да не са песните само акапелни. Включени са и танцови състави. Танцьорите от „Свила” ще имат изпълнения. Музиката на два от техните танци е с нашите гласове, правихме студиен запис преди време. Рок групата „0379” са подготвили фолклорна изненада, духовият оркестър – ще имаме общо изпълнение на песента „Море пиле, славей пиле” – специално подготвена за концерта. Надяваме се да бъде атрактивно. Всъщност това е и нашата цел – нетрадиционно и хармонично сътрудничество на сцената между различните състави.

Колко жени сте в момента в групата?

Групата е създадена преди 10 години като трио. Основите поставят Виолета Карапеева, Жана Пеева и Николинка Николова. Виолета е и доайена на групата. Тя е вече повече от 60 години на сцената, има огромен опит. В момента сме 10 жени. Единадесетата ни, най-младата, 25-годишната Станимира, тези дни стана майка. Има млади хора, които искат да се занимават с фолклор и това ме радва. Колкото и банално да звучи, всички тези жени обичаме народната музика. Бих казала, че който си е музикален обича всякакъв вид музика, но нас ни събира фолклора. Трудно се учат обработките на песни, полага се много труд. Но не е имало горещина, студ, в който жениите да кажат – няма да имаме репетиции. Идват с огромно желание. По 25 изяви имаме годишно на сцена.

През годините групата има награди от различни фолклорни участия. Националните фестивали „Орфеево изворче” гр. Стара Загора – бронзов Орфей, Балкански фолклорен фестивал гр. Неделино – златен медал, Национален преглед на многогласното пеене с. Кортен – сребърен медал, МФФ „Странджа моя люлчина” гр. Царево – специалната награда на журито и първо място, Световен шампионат на изкуствата КК Слънчев бряг – сребърен медал, в с. Дорково и гр. Карлово на националните прегледи ЦИОФФ, отличени с право на международно участие и др.

Имахте и няколко доста запомнящи се изяви. Едно участие в Албания за многогласни изпълнения.

Да. Поканата дойде през 2012 г. Тогава взехме първа награда от фестивал на полифоничната музика в гр. Балш, Албания. След изпълнението ни, журито ни поздрави. Изпяли сме около 10 обработки на песни в тези фестивални дни. Песните ни бяха на три гласа. Имаме и една – на четири, но нея ще можете да я чуете на концерта в сряда. Имаме и участия в Турция, в българската църква „Св. Георги” в Одрин. Всъщност на концерта очакваме Селим Ходжай – почетен консул на България в Албания. Той ще бъде придружен от четирима журналисти от тамошни медии, оператор. Те ще направят филм за Свиленград и околностите.

Преди концерта искам да благодаря на хората, които ни помогнаха и продължават да ни помагат. Благодарни сме и на публиката за обичта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...