Бежанците в Пъстрогор не искат да стават готвачи

0

Настанените в Пъстрогор бежанци не искат да стават готвачи. Четирите свободни места за работник кухня в транзитния център останаха незаети след тоталната липса на интерес. Общо шест работни места се отвориха в центъра, като другите две са за чистачи.

По програмата за временна заетост на Агенцията по заетостта, те бяха предложени първо на бежанци, получили статут, но продължаващи да живеят в лагера, заради липсата на финансови средства, обясни шефът на Пъстрогорския център Георги Марков.

340 лв. заплата обаче се оказа непривлекателна за бежанците. Само една иракчанка е пожелала работата в кухня, но документите й ще бъдат готови чак след месец.

И българи трудно се навиват да започнат работа в Пъстрогор на тази заплата, каза още Марков. Една жена прояви интерес, но после се отказа.

Не само ниското заплащане е причина за липсата на интерес към трудовата борса, организирана от Агенцията по заетостта за бежанци. Те смятат България за част от транзитния етап, преди да стигнат до мечтания Запад.

279 бежанци населяват към днешна дата центъра в Пъстрогор. Половината от тях не желаят да напуснат центъра, въпреки че вече са получили статут. За повечето от тях той е хуманитарен и не им позволява да излизат извън България.

Опитите да отпътуват до други страни от ЕС обаче продължават непрекъснато. По празниците 3 семейства са върнати от Гърция. За други две желаната, но нереализирана дестинация била Германия.

Previous articleГости от Албания за десет години Женска камерна група
Next articleРемонт на физкултурния салон и куп инициативи предвижда училищен проект

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...