Ремонт на физкултурния салон и куп инициативи предвижда училищен проект

0

Наши деца учат жестомимичния език, за да общуват с връстници от Одрин

ОУ „Иван Вазов” ще ремонтира физкултурния си салон по проект с турско школо. Остарялото спортно съоражение ще бъде с изцяло променен облик и уреди след „интервенцията”. Вазовци ще имат още една оборудвана спортна площадка за играта „Боче”, рампа за хора с увреждания и радиоуредба. С ремонт и ново оборудване на физкултурния салон, след приключването на проекта, ще могат да се похвалят и от одринското Основно училище за деца с увреден слух „Аднан Тунджа”.

Договорът за проекта по трансграничната програма България-Турция официално е бил подписан през февруари 2014 г. Свиленградското училище е водещ партньор по него и ще усвои над 148 хил. евро до май 2015 за различни дейности, съобщи Ася Райкова, директор на тукашното основно училище.

На днешната стартова презентация на проекта дойде и одринският екип, начело с тамошния директор Садик Гюрбюз. Закъснението на гостите с близо 1 час, заради аварийната ситуация на пункт Капитан Андреево, не успя да изнерви нито една от двете страни в срещата.

Въпреки, че проектът е инфраструктурен, училищата са предвидили и доста инициативи, които да подпомогнат общуването между учители и ученици от двете страни на границата. Наши деца ще се учат на жестомимичен език, за да общуват пълноценно с одринските възпитаници. Специалисти ще разработят комплексни упражнения за превенция на гръбначни изкривявания, хранителни режими и менюта за превенция на наднорменото тегло при децата. По проекта се предвидени и други мероприятия, които ще ангажират децата от двете училища.

Заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова съобщи, че общината ни е работила по пет проекта със съседни турски общини. По един от по-мащабните от тях беше почистено корритото на р. Марица. Гостите от Одрин заявиха, че тяхната община има интерес за решаването на проблеми от такъв тип, тъй като Марица пресича и близкия турски град. Така изкристализира и идеята да се начертаят общи проблеми, които да се решат при пускането на новите програми за сътрудничество. Междувпрочем, оказа се, че кметът на Свиленград, като градоначалник на гранична община, е включен в работната група и ще присъства на срещата в Анкара на 13 май, когато ще бъдат определени и рамките на междудържавното сътрудничество.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...