Ремонт на физкултурния салон и куп инициативи предвижда училищен проект

0

Наши деца учат жестомимичния език, за да общуват с връстници от Одрин

ОУ „Иван Вазов” ще ремонтира физкултурния си салон по проект с турско школо. Остарялото спортно съоражение ще бъде с изцяло променен облик и уреди след „интервенцията”. Вазовци ще имат още една оборудвана спортна площадка за играта „Боче”, рампа за хора с увреждания и радиоуредба. С ремонт и ново оборудване на физкултурния салон, след приключването на проекта, ще могат да се похвалят и от одринското Основно училище за деца с увреден слух „Аднан Тунджа”.

Договорът за проекта по трансграничната програма България-Турция официално е бил подписан през февруари 2014 г. Свиленградското училище е водещ партньор по него и ще усвои над 148 хил. евро до май 2015 за различни дейности, съобщи Ася Райкова, директор на тукашното основно училище.

На днешната стартова презентация на проекта дойде и одринският екип, начело с тамошния директор Садик Гюрбюз. Закъснението на гостите с близо 1 час, заради аварийната ситуация на пункт Капитан Андреево, не успя да изнерви нито една от двете страни в срещата.

Въпреки, че проектът е инфраструктурен, училищата са предвидили и доста инициативи, които да подпомогнат общуването между учители и ученици от двете страни на границата. Наши деца ще се учат на жестомимичен език, за да общуват пълноценно с одринските възпитаници. Специалисти ще разработят комплексни упражнения за превенция на гръбначни изкривявания, хранителни режими и менюта за превенция на наднорменото тегло при децата. По проекта се предвидени и други мероприятия, които ще ангажират децата от двете училища.

Заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова съобщи, че общината ни е работила по пет проекта със съседни турски общини. По един от по-мащабните от тях беше почистено корритото на р. Марица. Гостите от Одрин заявиха, че тяхната община има интерес за решаването на проблеми от такъв тип, тъй като Марица пресича и близкия турски град. Така изкристализира и идеята да се начертаят общи проблеми, които да се решат при пускането на новите програми за сътрудничество. Междувпрочем, оказа се, че кметът на Свиленград, като градоначалник на гранична община, е включен в работната група и ще присъства на срещата в Анкара на 13 май, когато ще бъдат определени и рамките на междудържавното сътрудничество.

Previous articleБежанците в Пъстрогор не искат да стават готвачи
Next articleДве кръщенета в църквата навръх Гергьовден

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...