Две кръщенета в църквата навръх Гергьовден

0

Две кръщенета ще има на връх Гергьовден в църквата „Св. Троица”, съобщи отец Константин. Единият от малчуганите, който ще бъде посветен в православната вяра, носи името Георги. Празникът за семейството се очартава троен, тъй като и кръстникът, и дядото на момченцето носят името на светеца Победоносец, научи svilengrad24.

В църквата „Живоприемний източник”, в свиленградския квартал Гебран, отец Георги пък ще посреща миряните и ще отбележи личния си празник на работа, както всяка година. Засега в гебранската църква няма записани кръщенета навръх празника, каза отчето.

Гергьовден е един от най-хубавите пролетни празници. В народните вярвания се свързва със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите, нивите се раззеленяват. Празникът играе определяща роля за стопанската дейност и се счита и за празник на овчарите. В християнството коленето на агнето се превръща в жертвоприношение на свети Георги.

Така във всяка къща, повелява традицията, се слага агнешко на трапезата. След Великденските празници обаче повече върви пилешкото, заради по-ниската му цена, казват търговци. Иначе цената на агнешкото по магазините си е 12 лв. за кг. Агнешкият комплект върви по 6 лв., а агнешките главички по 3.00 – 3,50 лв.

Иначе готвачи и ресторанти предлагат печене на агне. Услуга, към която прибягват по-големи компании и именници, решили да отбележат Гергьовден, както си е по традиция. По 30-40 лв. струва майсторското приготвяне на агнешкото с дроб сарма.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...