Две кръщенета в църквата навръх Гергьовден

0

Две кръщенета ще има на връх Гергьовден в църквата „Св. Троица”, съобщи отец Константин. Единият от малчуганите, който ще бъде посветен в православната вяра, носи името Георги. Празникът за семейството се очартава троен, тъй като и кръстникът, и дядото на момченцето носят името на светеца Победоносец, научи svilengrad24.

В църквата „Живоприемний източник”, в свиленградския квартал Гебран, отец Георги пък ще посреща миряните и ще отбележи личния си празник на работа, както всяка година. Засега в гебранската църква няма записани кръщенета навръх празника, каза отчето.

Гергьовден е един от най-хубавите пролетни празници. В народните вярвания се свързва със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите, нивите се раззеленяват. Празникът играе определяща роля за стопанската дейност и се счита и за празник на овчарите. В християнството коленето на агнето се превръща в жертвоприношение на свети Георги.

Така във всяка къща, повелява традицията, се слага агнешко на трапезата. След Великденските празници обаче повече върви пилешкото, заради по-ниската му цена, казват търговци. Иначе цената на агнешкото по магазините си е 12 лв. за кг. Агнешкият комплект върви по 6 лв., а агнешките главички по 3.00 – 3,50 лв.

Иначе готвачи и ресторанти предлагат печене на агне. Услуга, към която прибягват по-големи компании и именници, решили да отбележат Гергьовден, както си е по традиция. По 30-40 лв. струва майсторското приготвяне на агнешкото с дроб сарма.

 

Previous articleРемонт на физкултурния салон и куп инициативи предвижда училищен проект
Next articleКулинарно изложение за Деня на Европа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...