Кулинарно изложение за Деня на Европа

0

Традиционни ястия от страни от стария континент представиха ученици от ПГССИ „Христо Ботев” в музея в Свиленград. Кулинарното изложение беше за Деня на Европа – 9 май.

Под мотото „Единни в многообразието” ученици от паралелката по туризъм и клуб „Биологично земеделие” показаха собственоръчно приготвените вкусотии.

Българското кулинарно майсторство беше представено с родопски пататник. На щанда с гозбите, ученици от специализираното школо бяха подредили и палачинки с извара по румънска рецепта, йорширкски пудинг, немски огретен, италианска пица, естонски печени ябълки, испанска тортиля, датски яйчен кейк и др.

Откриването на изложбата мина в присъствието на директора за един ден – Христо Коларов. Ученикът зае шефския пост и влезе в кожата на директора за деня на самоуправлението, което традиционно се провежда в този ден в почти всички училища в общината.

За съжаление, изложението беше краткотрайно, тъй като след това посетителите имаха възможност да опитат ястията. Дегустацията им беше придружена и с размяна на рецепти, като например за холандски хутспот, и идеи за съвместна работа с музея.

През изминалата седмица ученици от 9 и 10 клас на паралелката по селски туризъм бяха екскурзоводи за по един ден. През дългата почивка по Георгьовден те показваха на посетители и чужденци забележителностите на Мезек и изнасяха беседите. Стажът се очаква да се превърне в традиционен, за да могат децата да приложат наученото на практика.

Previous articleДве кръщенета в църквата навръх Гергьовден
Next articleСкок на приходите от туризъм

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...