Кулинарно изложение за Деня на Европа

0

Традиционни ястия от страни от стария континент представиха ученици от ПГССИ „Христо Ботев” в музея в Свиленград. Кулинарното изложение беше за Деня на Европа – 9 май.

Под мотото „Единни в многообразието” ученици от паралелката по туризъм и клуб „Биологично земеделие” показаха собственоръчно приготвените вкусотии.

Българското кулинарно майсторство беше представено с родопски пататник. На щанда с гозбите, ученици от специализираното школо бяха подредили и палачинки с извара по румънска рецепта, йорширкски пудинг, немски огретен, италианска пица, естонски печени ябълки, испанска тортиля, датски яйчен кейк и др.

Откриването на изложбата мина в присъствието на директора за един ден – Христо Коларов. Ученикът зае шефския пост и влезе в кожата на директора за деня на самоуправлението, което традиционно се провежда в този ден в почти всички училища в общината.

За съжаление, изложението беше краткотрайно, тъй като след това посетителите имаха възможност да опитат ястията. Дегустацията им беше придружена и с размяна на рецепти, като например за холандски хутспот, и идеи за съвместна работа с музея.

През изминалата седмица ученици от 9 и 10 клас на паралелката по селски туризъм бяха екскурзоводи за по един ден. През дългата почивка по Георгьовден те показваха на посетители и чужденци забележителностите на Мезек и изнасяха беседите. Стажът се очаква да се превърне в традиционен, за да могат децата да приложат наученото на практика.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...