Скок на приходите от туризъм

0

Представители на бизнеса и консултативния съвет по туризъм трябва да се срещнат през юни, за да коментират готовността на Свиленград да посреща по-сериозен туристически поток. До това решение стигнаха от „туристическия съвет” на свое заседание, което за пръв път беше открито и за медии. В него участват представители на общината, рекламата, на туристическия бранш и институции, имаши отношение към него.

Само през последната седмица отчетените от обектите в с. Мезек приходи са 1691 лв., а от началото на 2014 г. до момента, те надхвърлят приходите за цялата 2013-та или 8 хил. 420 лв. За първите 7 месеца на миналата година, преди да бъде приключен проекта за атракциите на средновековната крепост и тракийската гробница в туристическото село, от обектите са се събирали средства, които сега се натрупват за период от 15 дни.

Данните обаче повдигнаха въпроса за създаването на пакети, нови маршрути и придружаващи фестивалите събития, които да привличат туристите и да ги задържат за няколко дни в Свиленград. Нужно е разработването и на други дестинации, освен Мезек, както и разговори със съседни общини за общи маршрути. В самото село Мезек има хора, които са инвестирали в създаването на къщи за гости, но се нуждаят от административни напътствия, за да посрещат посетители, каза Веселина Щерева, предс. на сдружение „Мезек”.

Ресторантьори, хотелиери, малки производители и собственици на малки къщи за гости от общината, се нуждаят от помощ и канализиране на усилията в една посока, стана ясно на срещата. За да могат да се включат в нишата, в която общината инвестира средства – чрез спортни бази, атракции и др.

Община Свиленград се оказа привлекателно място и за научните среди. Миналата година проф. Овчаров доведе при регионална обиколка гръцки изследователи. Английски археолози утре идват да разгледат региона на Свиленград и Ивайловград. През юни в Маточина пристигат студенти и преподаватели да изследват кулата „Букелон”, каза директорът на музея Елена Митева.

Всъщност основна тема на вчерашната среща беше представянето на туристическите обекти от общината ни на международното туристическото изложение във Велико Търново, за коетоsvilengrad24 писа. От общината отчетоха участието в него като успешно. Част от посетителите в Мезек са в резултат на контактите, завързани в старата столица чрез туроператори, каза екскурзоводът Хубен Скерлев. Заради краткото време за подготовка обаче, беше отчетено не достатъчно силната реклама на местни продукти – вино, малеби и др. Коментираха се още входните такси за гробницата и крепостта, както и недоволството на свиленградчани, продиктувано от факта, че от скоро трябва да си плащат, за да посетят средновековното съоражение.

Обмисля се създаването на едно ново звено към администрацията, което да се занимава със спорта и туризма. Предложението се очаква да бъде внесено за разглеждане още този месец.

Previous articleКулинарно изложение за Деня на Европа
Next articleНа педали през три граници (обновена)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...