Събират отново такса „дезинфекция” на границата

0

Придобилият скандална слава „златен гьол” преживява рефреш. Дезинфекцията на Капитан Андреево бе върната тези дни, а официалната причина за това са огнища на шап в турско. Дезинфекцията и таксата за нея са регламентирани със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова от 14 април.

Връщането на таксата изненада неприятно пътуващите през границата, които трябва да платят по 5 лева (3 евро) на автомобил и 30 лв. (15 евро) на камион. Още по-голяма изненада предивика фактът, че договорът се изпълнява от същата фирма, заради която, след избухнал скандал, от поста си тръгна шефът на Агенцията по храните д-р Кирил Войнов, а Софийската градска прокуратура се самосезира по случая. За нередности в проведения конкурс сигнализира тогава „червеният” Румен Петков по време на служебното правителство на Марин Райков. Съмнения предизвика и подписаният в последния ден от правителството на ГЕРБ договор с фирмата Пи Еф Си, регистрирана според Петков, два-три дни по-рано. През април миналата година „златният гьол“ бе официално спрян след гръмналия скандал, че частната фирма събира с печалба държавна такса, извършвана преди това от държавна структура. Тя от своя страна осигуряваше работа на служители на Капитан Андреево, на граждански договор.

„Не е вярно че сме били единствени кандидати. Не е вярно, че сме се регистрирали две седмици преди конкурса. Тогава само си сменихме името, защото първото бе много дълго и не се събираше на касовите бонове“, обясни директорът на дезинфекционния пункт на ГКПП „Капитан Андреево“ Филип Стоянов пред haskovo.net. За това и договорът не можел да бъде разтрогнат, просто бил временно замразен. Фирмата освободила хората си, които сега наела отново.

В анекса, върнал дезинфекцията, вече е записано каква част от парите остават в държавата и колко – във фирмата. Фирмата ще прибира по лев на кола и 10 лв. – от камион. Средно на денонощие у нас от Турция влизат над 1000 автомобила, близо 60 автобуса и повече от 500 камиона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...