Събират отново такса „дезинфекция” на границата

0

Придобилият скандална слава „златен гьол” преживява рефреш. Дезинфекцията на Капитан Андреево бе върната тези дни, а официалната причина за това са огнища на шап в турско. Дезинфекцията и таксата за нея са регламентирани със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова от 14 април.

Връщането на таксата изненада неприятно пътуващите през границата, които трябва да платят по 5 лева (3 евро) на автомобил и 30 лв. (15 евро) на камион. Още по-голяма изненада предивика фактът, че договорът се изпълнява от същата фирма, заради която, след избухнал скандал, от поста си тръгна шефът на Агенцията по храните д-р Кирил Войнов, а Софийската градска прокуратура се самосезира по случая. За нередности в проведения конкурс сигнализира тогава „червеният” Румен Петков по време на служебното правителство на Марин Райков. Съмнения предизвика и подписаният в последния ден от правителството на ГЕРБ договор с фирмата Пи Еф Си, регистрирана според Петков, два-три дни по-рано. През април миналата година „златният гьол“ бе официално спрян след гръмналия скандал, че частната фирма събира с печалба държавна такса, извършвана преди това от държавна структура. Тя от своя страна осигуряваше работа на служители на Капитан Андреево, на граждански договор.

„Не е вярно че сме били единствени кандидати. Не е вярно, че сме се регистрирали две седмици преди конкурса. Тогава само си сменихме името, защото първото бе много дълго и не се събираше на касовите бонове“, обясни директорът на дезинфекционния пункт на ГКПП „Капитан Андреево“ Филип Стоянов пред haskovo.net. За това и договорът не можел да бъде разтрогнат, просто бил временно замразен. Фирмата освободила хората си, които сега наела отново.

В анекса, върнал дезинфекцията, вече е записано каква част от парите остават в държавата и колко – във фирмата. Фирмата ще прибира по лев на кола и 10 лв. – от камион. Средно на денонощие у нас от Турция влизат над 1000 автомобила, близо 60 автобуса и повече от 500 камиона.

Previous articleНа педали през три граници (обновена)
Next articleРазрешиха изборния алкохол за абитуриенти и сватбари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...