Aпелативният спецсъд освободи митническия шеф без мярка за неотклонение

0

Заместник-началникът на Митница Свиленград Георги Георгиев е бил незаконно задържан и обвинен в държане и трафик на наркотици. Това определи днес Апелативният специализиран наказателен съд (АСпНС), който пусна Георгиев без никаква мярка за неотклонение, като в определението се казва, че изводите на първоинстанционния съд, който на 24 май остави Георгиев в ареста, са произволни, а оттам и незаконосъобразни, разпространи „Правен свят”.

Смущаващ в определението на съда е изводът, че на Георгиев е повдигнато обвинение за държане и трафик на наркотици по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група (ОПГ), с единствената цел да се промени подсъдността на разследване от Хасково в София.

В тази насока АСпНС казва, че доказателствата за съществуването на ОПГ се съдържат само в показанията на един от разпитаните агенти на ДАНС, който в разпита си лаконично е заявил, че е получена информация, че Георгиев е придобил около� 5 кг таблетки амфетамин от лице, известно като лидер на� ОПГ, занимаваща се с трафик и разпространение на наркотични вещества и сигналът е, че това наркотично вещество ще бъде трафикирано по поръчение на� лидера на групата. Освен това лаконично изложение по делото няма други доказателства за съществуването на въпросната ОПГ, нейната структура, участниците, за какви престъпления е била създадена, както и кой е нейният ръководител.

„Без конкретика, относно последните обстоятелства, е необосновано да се твърди, че е извършено престъпление по чл. 354а, ал. 2, т. 1 от НК. Следва да се отбележи още, че освен това показанията на същия агент на ДАНС са изолирани и не се подкрепят от показанията на втория агент – негов колега. Тук е мястото да се посочи, че законът в чл. 219 НПК изисква повдигането на обвинение да бъде извършено след събиране на достатъчно доказателства за виновността на определено лица в извършване на престъпление от общ характер. Съставът на съда намира, с оглед изложеното по-горе, че в конкретния случай повдигането на обвинение по чл. 354а, ал. 2 т. 1 от НК по отношение на Георгиев, представлява заобикаляне на закона с цел� промяна на подсъдността на разследване от гр. Хасково в гр. София“, се казва в определението.

Освен това, от показанията на агента на ДАНС не можели да се направят изводи за извършено престъпление, тъй като той говорел само за� получен оперативен сигнал.

Разказаната престъпна дейност за трафик на дрога в Турция� – само в медиите

Апелативният спецсъд опровергава и следваща широко тиражирана версия около престъпната дейност на Георгиев. След шумното му задържане бе съобщено, че дрогата е била предназначена за Турция, като трафикът щял да се осъществи при футболна среща между митничари от двете държави.

Според съда тази версия не само не почива на никакви доказателства по делото, но и категорично се опровергава от показанията на шефа на митница Свиленград Валери Стайков. В показанията си Стайков обяснил, че приятелска футболна среща между митническите ведомства се е провеждала веднъж годишно, а въпросният футболен мач вече е бил проведен и то в Свиленград, а не в Турция.

„Този свидетел установява още, че не е било предвиждано предстоящо пътуване от страна на Георгиев извън страната, удостоверява и факта, че е налице специален режим за напускане на служебните автомобили �през границата на РБ, свързан с участие в служебни мероприятия от работни екипи, включващи и служители на „Гранична полиция“, се казва още в определението на съда.

При ареста на Георгиев бе съобщено още, че дрогата е открита в служебния му автомобил, но от днешното определение на АСпНС става ясно, че колата е била ползвана и отговорника за автопарка на митницата, а не само от Георгиев. Заради това съдът смята, че не може да се прави категоричен извод, че именно обвиняемият е оставил там наркотиците.

„За наличието на такова съмнение следва да се отбележи и обстоятелството, че разследващите при извършване на претърсването на превозното средство, видно от приложения по делото протокол, са започнали� претърсването с директно насочване към задната седалка на колата, повдигнали са я и са установили пакетите с амфетамин. Няма представени по делото до момента резултати от дактилоскопни и или ДНК изследвания, каквито са назначени и от които евентуално да може да се направи извод за някаква обективно и субективно доказана съпричастност на обв. Георгиев към процесните наркотични вещества“, пише в определението.

Не на последно място се отбелязва, че според показанията на въпросния агент на ДАНС, в хода на разследването е била създадена организация и оперативно следствен план за действие. В същото време обаче, съдът подчертава, че в такъв случай трябва да изключи като годно доказателствено средство протокола за претърсване и изземване на служебния автомобил, поради това че наличието на план за разследване априори изключва неотложността на действието „претърсване“.

„Съдът счита за необходимо да посочи, че в случая е следвало това действие по разследването да се извърши след предварително разрешение, а не с последващо одобрение“, смята съдът.

източник: Правен свят

 

Previous articleЗадържаха двама свиленградчани за хероин
Next articleСпешните медици: Ние сме патерицата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...