Спешните медици: Ние сме патерицата

0

Жена на системи, пострадала в катастрофа, друга – със сърдечни проблеми и без осигуровка, повикване от центъра в Пъстрогор за 4-годишно дете, и друго – за бъбречна криза в Мезек. И всичко това наведнъж. В крайна сметка случаят с кризата, заради забавянето на линейката, намира как да дойде до спешния център, където тя тъкмо спира с малкия пациент от Пъстрогор.

Подкрепяме протестите на колегите в София. Това заяви д-р Петров, шеф на спешното в Свиленград. В момента тука тече подписка, а истинската подкрепа е и ние да хвърлим оставки, заяви готовността на медиците ни, в знак на протест срещу случващото се в системата.

Преди реформата имахме 15 линейки, а сега разполагаме, при същата дейност, с една линейка и един екип на смяна, каза д-р Петров. По думите му е невъзможно при тези условия да се обслужат пациентите от 23 населени места в общината.

„Случи се например в последната ми смяна, разказва докторът. В Сладун съм пратен и там получавам повикване за сърдечноболен в града. При разбития път от Сладун до тук, имаме пътуване около 30-40 минути. Слава богу, случаят не беше спешен, а пристъп на невроза. Но това стана ясно, след като отидохме. При тежък случай обаче се сблъскваме с агресия. Това е огромен стрес.”

По думите на лекаря агресията и саморазправата срещу спешните медици напоследък е зачестила. А те самите обират негативите на едва крепящата се система.

„Ние сме патерицата на тази здравна система от 15-16 години, твърди той. Благодарение на нас тя не рухва”.

По думите му спешните центрове обират социалното напрежение заради приемането на огромния брой неосигурени, които нямат личен лекар. Няма и ясен регламент и всеки пациент сам определя състоянието си като спешно, викайки линейка.

„Получаваме сигнал за изпаднал в кома, отиваме – той има температура. Сега не можем да избираме случаите, а ги следваме по хронология на постъпването на сигнала”, обяснява д-р Петров, намирайки част от причините за проблемите с организацията на спешната помощ и във функционирането на тел. 112. Сигналите там не се поемат от медицински лица, което според лекарите е проблем. Така не могат да селектират случаите по спешност, а при закъснение, „виновни излизат лекарите, които не са се отзовали”.

„Срещу нас се води медийна война. Плашат ни с БТВ, ако не им угодим или ги пратим при личния лекар, коментира още Петров. Миналата година цялото отделение беше потрошено. През последния месец, тези които го разбиха, отново заплашиха лекарите. Те имат чувството, че са безнаказани”. Той уточни, че агресивното поведение е предимно от страна на роми.

Условията на работа в спешната помощ в Свиленград не са променени от 35 години. В съблекалнята на центъра влиза вода от тоалетната. Медиците нямат финансова мотивация за работа. Освен че линейката е единствена, в някои от смените въобще няма лекар.

„Има опасност да останем и без лекари”, казва докторът, който се пенсионира след няколко месеца и не смее да прогнозира бъдещето на петте екипа. Общо може да се каже, че възрастта им е предпенсионна. Имаме един незает щат, няма желаещи, заяви д-р Петров.

И една добра новина. Предстои ремонт на спешния център. По предварителни сметки той ще струва 108 хил. лв. и ще засегне сградния фонд – тоалетни, съблекални, плочки, подови настилки, осветление, разбра svilengrad24. На въпроса „кога?”, отговорът е „след две-три години”.

Previous articleAпелативният спецсъд освободи митническия шеф без мярка за неотклонение
Next articleВасилев: Да „отворим” комисията за безопасно движение

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...