Производството на стъкла почва скоро. 9 млн. евро иска да налее турската компания в Свиленград

0

Новото предприятие за производство на автобусни и автомобилни стъкла скоро трябва да заработи в Свиленград, съобщава пред „Капитал Daily“ Себахтин Исмаил, представител за България на турския инвеститор. Освен за автомобилната индустрия заводът ще може да произвежда и плоски стъкла за хладилници. До края на месеца всички формалности около капитала на дружеството ще бъдат завършени. Мажоритарен собственик на завода ще е семейството на братята Мустафа и Рамазан Байрак, които притежават няколко предприятия за автобусни и автомобилни стъкла в турския град Бурса и развиват тази дейност от почти 30 години, по думите на българския представител.

Пред svilengrad24 Исмаил допълни, че в момента се монтират машините. В развитието на дейността до момента са инвестирани около 5 млн. евро. Още преди същинския старт на работа, станало ясно, че първоначално купената база на бившата текстилна фабрика Мендерес има нужда от разширение и така дружеството се сдобива и още с два терена, единият от които бившето „Знорч”, където да развива производството. Сградата на стария текстилен завод ще се използва основно като логистична база.

Зданието беше купено от дружеството преди 4-5 години от предишните собственици на текстилното предприятие „Мендерес”, което затвори врати през 2005 г. Сделката е била за 1 млн. 250 хил. евро.

Българската регистрация на компанията ще е под името „Пента глас“, съобщават още „Капитал Daily” и Money.bg, а намерението за откриване на производство вече е обявено и на сайта на компанията майка Dubleks Glass – Бурса.

Планираните първоначални инвестиции в дружеството в Свиленград ще са на стойност близо 9 млн. евро, от които 4 млн. евро ще са в машини и оборудване, още 2.5 млн. евро ще са за ремонт и реновиране на сградите, 2 млн. евро са осигурени за оборотни средства, а с останалите 300 хил. евро ще се платят обучения на служители, сертификати за качество и други съпътстващи разходи. Финансирането ще е от няколко източника – собственият капитал ще е над 1.2 млн. евро, а останалите средства ще бъдат привлечени чрез лизинг и банково кредитиране. „Вече се водят разговори с две банки, които проявяват сериозен интерес от финансиране на проекта“, обясни Исмаил. Той е управител и собственик на транспортната компания „Арда-тур“.

От компанията обясниха, че производството на челни и странични автобусни и автомобилни стъкла, както и плоски стъкла за хладилници е специфичен бизнес и служителите ще преминават 3-месечно обучение в България и в заводите в Бурса.

Почти цялото производство на българското предприятие ще е предназначено за износ – основно в Германия, Белгия, Франция, Вилекобритания. До момента заводите на на семейството в Турция са натоварени на пълен капацитет и 80-90% от продукцияте е за вътрешния пазар там, обясняват още от компанията. Затова е решено да се направи още едно производство, което да е ориентирано към европейския автомобилен пазар.�

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...