Производството на стъкла почва скоро. 9 млн. евро иска да налее турската компания в Свиленград

0

Новото предприятие за производство на автобусни и автомобилни стъкла скоро трябва да заработи в Свиленград, съобщава пред „Капитал Daily“ Себахтин Исмаил, представител за България на турския инвеститор. Освен за автомобилната индустрия заводът ще може да произвежда и плоски стъкла за хладилници. До края на месеца всички формалности около капитала на дружеството ще бъдат завършени. Мажоритарен собственик на завода ще е семейството на братята Мустафа и Рамазан Байрак, които притежават няколко предприятия за автобусни и автомобилни стъкла в турския град Бурса и развиват тази дейност от почти 30 години, по думите на българския представител.

Пред svilengrad24 Исмаил допълни, че в момента се монтират машините. В развитието на дейността до момента са инвестирани около 5 млн. евро. Още преди същинския старт на работа, станало ясно, че първоначално купената база на бившата текстилна фабрика Мендерес има нужда от разширение и така дружеството се сдобива и още с два терена, единият от които бившето „Знорч”, където да развива производството. Сградата на стария текстилен завод ще се използва основно като логистична база.

Зданието беше купено от дружеството преди 4-5 години от предишните собственици на текстилното предприятие „Мендерес”, което затвори врати през 2005 г. Сделката е била за 1 млн. 250 хил. евро.

Българската регистрация на компанията ще е под името „Пента глас“, съобщават още „Капитал Daily” и Money.bg, а намерението за откриване на производство вече е обявено и на сайта на компанията майка Dubleks Glass – Бурса.

Планираните първоначални инвестиции в дружеството в Свиленград ще са на стойност близо 9 млн. евро, от които 4 млн. евро ще са в машини и оборудване, още 2.5 млн. евро ще са за ремонт и реновиране на сградите, 2 млн. евро са осигурени за оборотни средства, а с останалите 300 хил. евро ще се платят обучения на служители, сертификати за качество и други съпътстващи разходи. Финансирането ще е от няколко източника – собственият капитал ще е над 1.2 млн. евро, а останалите средства ще бъдат привлечени чрез лизинг и банково кредитиране. „Вече се водят разговори с две банки, които проявяват сериозен интерес от финансиране на проекта“, обясни Исмаил. Той е управител и собственик на транспортната компания „Арда-тур“.

От компанията обясниха, че производството на челни и странични автобусни и автомобилни стъкла, както и плоски стъкла за хладилници е специфичен бизнес и служителите ще преминават 3-месечно обучение в България и в заводите в Бурса.

Почти цялото производство на българското предприятие ще е предназначено за износ – основно в Германия, Белгия, Франция, Вилекобритания. До момента заводите на на семейството в Турция са натоварени на пълен капацитет и 80-90% от продукцияте е за вътрешния пазар там, обясняват още от компанията. Затова е решено да се направи още едно производство, което да е ориентирано към европейския автомобилен пазар.�

Previous articleКино става център за стари хора
Next articleПет села ще имат шерифи-безработни. Капитан Андреево иска да е шестото

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...