Пет села ще имат шерифи-безработни. Капитан Андреево иска да е шестото

0

В Сива река извозват крадени люлки пред очите на албанския консул

Срещу минимална заплата 10 безработни ще охраняват 5 села в община Свиленград. Шерифите, които ще бранят населението от крадливи набези, ще бъдат разпределени по двама в Студена, Сладун, Младиново, Сива река и Мустрак.

Назначението е по националната програма „Сигурност” и ще трае 8 месеца. За него беше съобщено в началото на март след като МВР предприе акция срещу нарасналата престъпност в селата и обира на домовете на хората. Идеята е безработните да помогнат за овладяването на битовата престъпност. Именно този критерий е бил един от водещите, при избора на населените места. Другият е нивото на безработица.

Чакаме новите охранители, дано по-скоро да получат назначение. От август миналата година, кражбите в селото се увеличиха много, каза кметицата на Сива река Мария Ангелова, която очаква двамата шерифи да респектират битовите престъпници. Полицаите се отзозават, когато подадем сигнал, но друго е да има постоянно присъствие, споделя тя. През лятото се краде селскостопанска продукция, от октомври почват да тарашат домовете, обяснява тя. В поне 7-8 къщи, в които идват хора събота и неделя, през седмицата се влиза, рушка се. Вземат се медните съдове, различни други неща. Последната кражба е от миналата събота, когато са изтръгнати люлките и пързалкита на „Чинаря”.

Всъщност последната кражба става пред очите на албанския консул и певческата група от Албания, дошли на фестивала „Песни и танци без граници”. По улица в Сива река минава натоварената с люлките кола, пред смаяните погледи на домакинята – кметица и чуждестранните гости.

Добре, че имаше полицай, който да охранява консула, та нещата се задействаха и ги хванаха бързо, разказва още Мария Ангелова.

В списъка на охраняваните от шерифи места липсва граничното Капитан Андреево, което в изнесената през февруари статистика на Хасковска област, беше обявено от областната полиция в топ 5 сред селата с най-висока концентрация на битова престъпност в региона. Твърде възможно е изключването му от шерифския списък да е заради присъствието на гранична полиция, включително и командированите по границата полицаи, заради бежанците. В селото не беше изпратена и жандармерия.

„Гранична си вършат тяхната работа по охрана на границата, каза кметицата Веселина Латунова. Ние също се надяваме да ни изпратят охранители безработни. Няма обяснение защо не сме включени в списъка със села в нужда”, категорична беше тя.

Срещу 340 лв. месечно, шерифите се планира да работят само през деня и да почиват събота и неделя, както и на официални празници.

Все още няма отговор въпросът ни към Бюрото по труда в Свиленград кога охранителите ще постъпят на работа.

Previous articleПроизводството на стъкла почва скоро. 9 млн. евро иска да налее турската компания в Свиленград
Next articleЕдин ден плетене на открито не стига

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...