Пет села ще имат шерифи-безработни. Капитан Андреево иска да е шестото

0

В Сива река извозват крадени люлки пред очите на албанския консул

Срещу минимална заплата 10 безработни ще охраняват 5 села в община Свиленград. Шерифите, които ще бранят населението от крадливи набези, ще бъдат разпределени по двама в Студена, Сладун, Младиново, Сива река и Мустрак.

Назначението е по националната програма „Сигурност” и ще трае 8 месеца. За него беше съобщено в началото на март след като МВР предприе акция срещу нарасналата престъпност в селата и обира на домовете на хората. Идеята е безработните да помогнат за овладяването на битовата престъпност. Именно този критерий е бил един от водещите, при избора на населените места. Другият е нивото на безработица.

Чакаме новите охранители, дано по-скоро да получат назначение. От август миналата година, кражбите в селото се увеличиха много, каза кметицата на Сива река Мария Ангелова, която очаква двамата шерифи да респектират битовите престъпници. Полицаите се отзозават, когато подадем сигнал, но друго е да има постоянно присъствие, споделя тя. През лятото се краде селскостопанска продукция, от октомври почват да тарашат домовете, обяснява тя. В поне 7-8 къщи, в които идват хора събота и неделя, през седмицата се влиза, рушка се. Вземат се медните съдове, различни други неща. Последната кражба е от миналата събота, когато са изтръгнати люлките и пързалкита на „Чинаря”.

Всъщност последната кражба става пред очите на албанския консул и певческата група от Албания, дошли на фестивала „Песни и танци без граници”. По улица в Сива река минава натоварената с люлките кола, пред смаяните погледи на домакинята – кметица и чуждестранните гости.

Добре, че имаше полицай, който да охранява консула, та нещата се задействаха и ги хванаха бързо, разказва още Мария Ангелова.

В списъка на охраняваните от шерифи места липсва граничното Капитан Андреево, което в изнесената през февруари статистика на Хасковска област, беше обявено от областната полиция в топ 5 сред селата с най-висока концентрация на битова престъпност в региона. Твърде възможно е изключването му от шерифския списък да е заради присъствието на гранична полиция, включително и командированите по границата полицаи, заради бежанците. В селото не беше изпратена и жандармерия.

„Гранична си вършат тяхната работа по охрана на границата, каза кметицата Веселина Латунова. Ние също се надяваме да ни изпратят охранители безработни. Няма обяснение защо не сме включени в списъка със села в нужда”, категорична беше тя.

Срещу 340 лв. месечно, шерифите се планира да работят само през деня и да почиват събота и неделя, както и на официални празници.

Все още няма отговор въпросът ни към Бюрото по труда в Свиленград кога охранителите ще постъпят на работа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...