Кино става център за стари хора

0

Бившето кино „Форум” ще се превърне в дневен център за стари хора. Ремонт на пустеещата от доста време сграда ще започне, според очакванията, следващия месец и ще продължи до февруари следващата година.

Изграждането на центъра е по трансграничен проект България – Турция, насочен към групи в неравностойно положение. От общата стойност на проекта, осъществяван съвместно с турската община Узункюпрю, 191 984 евро са предназначени за центъра в Свиленград.

Мястото ще предлага различни услуги за възрастни хора над 55 години и в пенсионна възраст – социални, медицински, рехабилитационни, трудотерапия, организиране на тематични беседи, топъл обяд. Предвиден е и кът за четене, за гледане на телевизия, а по проекта ще бъде озеленен и терена около бившето кино.

Максимум 20 души ще могат да ползват услугата. За нея ще се заплаща регламентирана от закона такса – до 30% от дохода. Има възможност и за почасово ползване.

Идеята е центърът да бъде предназначен не само за възрастни хора от града, но и за потребители от селата, които да общуват и прекарват времето си в среда, близка до домашната. За придвижването им до центъра се планира използването на автомобил.

Проектът е само за изграждането на центъра, но не и за предоставянето на самата социална услуга. За това общината ще кандидатства за отпускане на държавни средства след приключването на проекта.

По същия проект в Узункюпрю ще бъде изграден Център за развитие на жени в неравностойно положение – без образование и безработни. На представянето му тези дни присъстваха и двама експерти от турската община.

Заместник-кметът Мария Костадинова припомни, че реализирането на идеята за център от такъв тип е от доста време. Още два центъра предлагат социални услуги за дневна и седмична грижа на жителите на общината. Те са за хора с увреждания над 18-годишна възраст.

на снимката: „Вход“ към бившето кино „Форум“. Запуснатата градинка ще се облагороди.

Previous articleОпасен комин след труса
Next articleПроизводството на стъкла почва скоро. 9 млн. евро иска да налее турската компания в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...