Кино става център за стари хора

0

Бившето кино „Форум” ще се превърне в дневен център за стари хора. Ремонт на пустеещата от доста време сграда ще започне, според очакванията, следващия месец и ще продължи до февруари следващата година.

Изграждането на центъра е по трансграничен проект България – Турция, насочен към групи в неравностойно положение. От общата стойност на проекта, осъществяван съвместно с турската община Узункюпрю, 191 984 евро са предназначени за центъра в Свиленград.

Мястото ще предлага различни услуги за възрастни хора над 55 години и в пенсионна възраст – социални, медицински, рехабилитационни, трудотерапия, организиране на тематични беседи, топъл обяд. Предвиден е и кът за четене, за гледане на телевизия, а по проекта ще бъде озеленен и терена около бившето кино.

Максимум 20 души ще могат да ползват услугата. За нея ще се заплаща регламентирана от закона такса – до 30% от дохода. Има възможност и за почасово ползване.

Идеята е центърът да бъде предназначен не само за възрастни хора от града, но и за потребители от селата, които да общуват и прекарват времето си в среда, близка до домашната. За придвижването им до центъра се планира използването на автомобил.

Проектът е само за изграждането на центъра, но не и за предоставянето на самата социална услуга. За това общината ще кандидатства за отпускане на държавни средства след приключването на проекта.

По същия проект в Узункюпрю ще бъде изграден Център за развитие на жени в неравностойно положение – без образование и безработни. На представянето му тези дни присъстваха и двама експерти от турската община.

Заместник-кметът Мария Костадинова припомни, че реализирането на идеята за център от такъв тип е от доста време. Още два центъра предлагат социални услуги за дневна и седмична грижа на жителите на общината. Те са за хора с увреждания над 18-годишна възраст.

на снимката: „Вход“ към бившето кино „Форум“. Запуснатата градинка ще се облагороди.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...