Един ден плетене на открито не стига

0

С изложба-базар и уъркшоп в Свиленград беше отбелязан световният ден на плетенето на открито. Днешният ден изпълни двора на общинския исторически музей с артистични жени, които с разноцветни прежди и конци, използвайки различни плетачни техники сътвориха истински произведения на изкуството.

Най-малката плетачка, 10-годишната Поля с удоволствие се включи в отбелязването на деня и взе първите си ценни уроци в плетачната и тъкачната техники. Противно на очакванията, тя не дойде на събитието, нито с майка си, нито с баба си, а сама помолила батко си да я доведе до арт седянката. Малко след пристигането си, вече имаше собствен стан, на който да твори на воля паното си от синя и каквато й хрумне друга прежда.

Демонстратор беше уредникът в музея, художничката Ивалина Недева, заедно с жените плетачки и тъкачки от творческата група „Нишките, които ни свързват”. Дамите бяха подготвили вече изложбата от различни пана, дамски дрехи, артистични бижута, бански костюми, чанти, възглавници, украсен с прежда овехтял стол и др. Някои от тях в комбинация от плетени на една, на две куки мотиви, втъкани елементи и различни нетрадиционни украси.

Част от дърветата в цветната градина на музея получиха артистични „облекла”, крехката статуя се сдоби с пъстър плетен шал, а прецъфтелите рози бяха земенени с плетени изделия. Освен творчество, дамите показаха и тънко чувство за хумор с надпис върху едно от дърветата, украсено в разнообразните им цветни хрумки – „Зиде арт” (от турски, но използвано и в нашия край – в повече).

Почти до късния следобед пристигаха различни посетители, които да погледат или да се включат в плетенето на открито. Жените-плетачки споделиха, че отделят доста от свободното си време на куките, и се ориентират към съвременната употреба на плетачните техники – за направата на рокли, блузи, чанти, украси за глезена и ръцете. Според тях един световен ден, посветен на плетенето, не е достатъчен и затова си пожелаха той да се случва всяка седмица.

Previous articleПет села ще имат шерифи-безработни. Капитан Андреево иска да е шестото
Next articleГотвят спиране на местния радиовъзел

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...