Един ден плетене на открито не стига

0

С изложба-базар и уъркшоп в Свиленград беше отбелязан световният ден на плетенето на открито. Днешният ден изпълни двора на общинския исторически музей с артистични жени, които с разноцветни прежди и конци, използвайки различни плетачни техники сътвориха истински произведения на изкуството.

Най-малката плетачка, 10-годишната Поля с удоволствие се включи в отбелязването на деня и взе първите си ценни уроци в плетачната и тъкачната техники. Противно на очакванията, тя не дойде на събитието, нито с майка си, нито с баба си, а сама помолила батко си да я доведе до арт седянката. Малко след пристигането си, вече имаше собствен стан, на който да твори на воля паното си от синя и каквато й хрумне друга прежда.

Демонстратор беше уредникът в музея, художничката Ивалина Недева, заедно с жените плетачки и тъкачки от творческата група „Нишките, които ни свързват”. Дамите бяха подготвили вече изложбата от различни пана, дамски дрехи, артистични бижута, бански костюми, чанти, възглавници, украсен с прежда овехтял стол и др. Някои от тях в комбинация от плетени на една, на две куки мотиви, втъкани елементи и различни нетрадиционни украси.

Част от дърветата в цветната градина на музея получиха артистични „облекла”, крехката статуя се сдоби с пъстър плетен шал, а прецъфтелите рози бяха земенени с плетени изделия. Освен творчество, дамите показаха и тънко чувство за хумор с надпис върху едно от дърветата, украсено в разнообразните им цветни хрумки – „Зиде арт” (от турски, но използвано и в нашия край – в повече).

Почти до късния следобед пристигаха различни посетители, които да погледат или да се включат в плетенето на открито. Жените-плетачки споделиха, че отделят доста от свободното си време на куките, и се ориентират към съвременната употреба на плетачните техники – за направата на рокли, блузи, чанти, украси за глезена и ръцете. Според тях един световен ден, посветен на плетенето, не е достатъчен и затова си пожелаха той да се случва всяка седмица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...