Готвят спиране на местния радиовъзел

0

Бройките необходими за новото звено „Спорт и туризъм”

Създаденият през 1951 г. местен радиовъзел ще спре да звучи след 63-годишно съществуване. Всъщност решението за ликвидирането му ще бъде взето на предстоящото заседание на местния парламент другата седмица, но почти няма изгледи предложението на общинската администрация да бъде отхвърлено, тъй като то вече мина на предварителните комисии, без особени възражения.

Финансовите данни са категорични, че местната дейност има в пъти повече разходи отколкото приходи. През 2011 г. за радиовъзела са похарчени близо 22 хил. лв., а от абонатни такси са събрани около 4 хил. 300 лв. През миналата 2013-та с 4 хил. лв. са намалени разходите, приходите обаче са се свили почти на половина, до 2 хил. 600 лв.

Причина за това са намалелият брой абонати, основно по селата, където кабелната мрежа, с която се предава сигнала да радио точките е окъсана, а инвестиициите за възстановяването й се оказват сериозни, сочат разчетите. Абонатите са се свили до 320 слушатели от града, а самата мрежа и техниката са на доизживяване.

Когато от БТК преди години прекратиха поддръжката на радиоточките като икономически неизгодна дейност, ние бяхме една от малкото общини, които поеха разхода за издръжка, за да има общински радиовъзел, обясни Мария Костадинова, заместник-кмет на общината.

Идеята на администрацията е апаратурата да бъде настроена за предаване на сигнала на Радио Стара Загора до съществуващите радиоточки. И сега по регионалния център звучат свиленградски новини, мотивира предложението Костадинова. От местната власт са успели да договорят излъчването да е безплатно за абонатите – предимно пенсионери, които до момента плащаха за радиовъзела символичната такса от 6 лв. годишно.

Предавателите, с които се излъчва програмата на Радио Стара Загора, са част от националната предавателна мрежа, разпространяваща програмите на Българското национално радио. През 2011 година сигналът на Радио Стара Загора стана по-качествен, след пускането на предавател на връх Шейновец. Сигналът му се приема и в селата.

Предвижда се още двете щатни бройки в общинското радио да бъдат прехвърлени, заедно с оставащите до края на годината средства, в ново звено „Спорт и туризъм”, което предстои да се обособи този месец и да се занимава с управлението на спортните и туристическите обекти.

Previous articleЕдин ден плетене на открито не стига
Next articleСвиленград праща екипировка и дезинфектанти за наводнено Аспарухово

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...