До средата на октомври продължава беритбата на тютюн

0

Не по-малко от 7 лв. се канят да искат производители

Прибирането на тютюневата реколта в Свиленградско се очаква да продължи до средата на октомври. Лошите климатични условия това лято са се отразили на средните добиви, които са с около 30 на сто по-ниски, но пък качеството на реколтата е много добро, каза тютюнопроизводителят Живко Желев за svilengrad24. Затова и производителите се канят изкупната цена да е по-висока.

Миналата година фирмите ни изнудваха, сега още не се знае как ще протече кампанията, каза той. Има обаче търсене на нашия тютюн, ориенталския, коментира още Живко Желев. Очакваме например не по-малко от 7 лв. изкупна цена.

Фирмите все още не са обявили цена. Изкупвачите обаче търсят качествена стока, а тя тази година е и по-малко, заради градушката и дъжда. Отделно повишените разходи, ниската цена и невралгичните изкупни кампании са довели до отлив от отглеждането на културата. И съответно са още една причина за по-ниските средни добиви в региона ни.

Закънялата предишна кампания срина цената и предизвика бунт на тютюнджиите. Живко Желев се зарече, при нужда, тази да протече пред камерите и обективите на медиите, за да няма спекулации с цената.

На много места в България, където се отглежда тютюн прибирането му вече е приключило. Хората са свикнали да предават прибраното от първата до последната ръка. Тогава вече стопаните могат да искат цена за целия произведен тютюн, а не на партиди.

Previous articleДежа вю. Тодор Караиванов поема свиленградската митница
Next articleКонкурс за митнически шеф, пореден сезон

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...