Откриха ловния сезон за едър дивеч

0

Ловният сезон за диви прасета и местен дребен дивеч беше открит днес, на 4 октомври. За да не се допуснат инциденти в деня на провеждане на предсрочните парламентарни избори, 5 октомври няма да бъде ловен. Денят ще бъде компенсиран по коледните празници, когато ще има един допълнителен за ловуване на едър дивеч.

Традиция е да се събират всички ловци, разказаха местни авджии. Да се прави инструктаж преди гонките, а след тях и курбан за слука. Такава си пожелаха тукашните ловци и през този сезон.

В Ловно-рибарското дружество в Свиленград има регистрирани 16 дружинки и 649 ловци. Пушката и лова са хоби и за две дами. А повече ловни оръжия са скъпи и качествени. Само две са по-старите пушки, но пък те имат антикварна стойност, разказаха вещи.

Освен през регистрация и преглед за изправност на оръжията, онзи ден тукашните ловци минаха и през инструктаж от ветеринарните инспектори. Проби от всяко отстреляно животно, както в минали години, ще трябва да се изпращат за изследване за шап. А от тази година и за скрита форма на трихенилоза. В близките десетина година няма констатирани случаи на заболяване по дивеча. Тази година ще обаче ще се проверява и за болестта „син език”. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...