Откриха ловния сезон за едър дивеч

0

Ловният сезон за диви прасета и местен дребен дивеч беше открит днес, на 4 октомври. За да не се допуснат инциденти в деня на провеждане на предсрочните парламентарни избори, 5 октомври няма да бъде ловен. Денят ще бъде компенсиран по коледните празници, когато ще има един допълнителен за ловуване на едър дивеч.

Традиция е да се събират всички ловци, разказаха местни авджии. Да се прави инструктаж преди гонките, а след тях и курбан за слука. Такава си пожелаха тукашните ловци и през този сезон.

В Ловно-рибарското дружество в Свиленград има регистрирани 16 дружинки и 649 ловци. Пушката и лова са хоби и за две дами. А повече ловни оръжия са скъпи и качествени. Само две са по-старите пушки, но пък те имат антикварна стойност, разказаха вещи.

Освен през регистрация и преглед за изправност на оръжията, онзи ден тукашните ловци минаха и през инструктаж от ветеринарните инспектори. Проби от всяко отстреляно животно, както в минали години, ще трябва да се изпращат за изследване за шап. А от тази година и за скрита форма на трихенилоза. В близките десетина година няма констатирани случаи на заболяване по дивеча. Тази година ще обаче ще се проверява и за болестта „син език”. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

Previous articleГеро: Нека мечтите са толкова големи, че да ви плашат
Next articleБлизо 30 на сто избирателна активност към обяд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...