Честит празник, Свиленград!

0

В изборния ден Свиленград чества и своя празник. Градът отбелязва 102 години от освобождението си и присъединяването към пределите на България. Празничната програма беше съобразена с изборите и в днешния ден бяха планирани традиционната празнична литургия и поднасянето на венци и цветя на историческия връх Шейновец.

В храма в кв. Гебран рано сутринта пристигнаха десетки свиленградачни да чуят празничното слово на отец Георги. Сред дошлите имаше по-малко официални лица, най-вероятно ангажирани в изборната кампания. Кметът Георги Манолов и неговият екип се присъединиха към церемонията за благоденствие на Свиленград и свиленградчани.

Приятно впечатление направиха с присъствието си дами от три поколения – майка, дъщеря и внучка, дошли да чуят литургията и да се помолят за здраве. Популярният по цял свят мим Герасим Дишлиев също се присъедини. Той пристигна вчера по обяд в Свиленград след дългия си едномесечен преход на колело от Париж до Свиленград. Посрещането на културния ни „посланик” в Европа също беше част от празничната програма на града.

След празничната литургия автобуси потеглиха за връх Шейновец, където традиционно се организира поклонение в памет на освободителите на града през 1912 г. Тази година в тържеството се включиха Общински съвет и Общинска администрация – Свиленград, Общински съвет и Общинска администрация – Любимец, политически партии, Тракийско дружество – Свиленград, СОУ „Д-р „Петър Берон”, ОУ „Любен Каравелов” и много граждани.

Историческата хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г. и победния щурм на върха, наречен Малката Шипка, разказа Елена Митева от Общинския исторически музей. Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите в историческата битка 14 български войници.

Свиленград е освободен от османско робство и преминава отново в пределите на България 34 години по-късно след Освобождението през 1878 г. Това става по време на първата битка в Балканската война – на 5 октомври 1912 г. Тогава 30-ти Шейновски пехотен полк от Втора българска армия, водена от ген. Никола Иванов, превзема турска военна крепост на връх Курткале в Родопите. Това отваря пътя на българската войска и тя успява да влезе и освободи Свиленград. На този връх, който се намира на 30 км от Свиленград, са паднали първите жертва на Балканската война – 14 български войни, дали живота си за свободата на поробените си сънародници. Свиленградчани никога не забравят саможертвата на героите. В чест на Шейновския полк, върхът е наречен Шейновец. В памет на героите е издигнат паметник-костница още през 1935 г. А денят 5 октомври е избран за празник на Свиленград с решение на Общинския съвет от 1997 година.

Честит празник, свиленградчани!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...