Честит празник, Свиленград!

0

В изборния ден Свиленград чества и своя празник. Градът отбелязва 102 години от освобождението си и присъединяването към пределите на България. Празничната програма беше съобразена с изборите и в днешния ден бяха планирани традиционната празнична литургия и поднасянето на венци и цветя на историческия връх Шейновец.

В храма в кв. Гебран рано сутринта пристигнаха десетки свиленградачни да чуят празничното слово на отец Георги. Сред дошлите имаше по-малко официални лица, най-вероятно ангажирани в изборната кампания. Кметът Георги Манолов и неговият екип се присъединиха към церемонията за благоденствие на Свиленград и свиленградчани.

Приятно впечатление направиха с присъствието си дами от три поколения – майка, дъщеря и внучка, дошли да чуят литургията и да се помолят за здраве. Популярният по цял свят мим Герасим Дишлиев също се присъедини. Той пристигна вчера по обяд в Свиленград след дългия си едномесечен преход на колело от Париж до Свиленград. Посрещането на културния ни „посланик” в Европа също беше част от празничната програма на града.

След празничната литургия автобуси потеглиха за връх Шейновец, където традиционно се организира поклонение в памет на освободителите на града през 1912 г. Тази година в тържеството се включиха Общински съвет и Общинска администрация – Свиленград, Общински съвет и Общинска администрация – Любимец, политически партии, Тракийско дружество – Свиленград, СОУ „Д-р „Петър Берон”, ОУ „Любен Каравелов” и много граждани.

Историческата хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г. и победния щурм на върха, наречен Малката Шипка, разказа Елена Митева от Общинския исторически музей. Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите в историческата битка 14 български войници.

Свиленград е освободен от османско робство и преминава отново в пределите на България 34 години по-късно след Освобождението през 1878 г. Това става по време на първата битка в Балканската война – на 5 октомври 1912 г. Тогава 30-ти Шейновски пехотен полк от Втора българска армия, водена от ген. Никола Иванов, превзема турска военна крепост на връх Курткале в Родопите. Това отваря пътя на българската войска и тя успява да влезе и освободи Свиленград. На този връх, който се намира на 30 км от Свиленград, са паднали първите жертва на Балканската война – 14 български войни, дали живота си за свободата на поробените си сънародници. Свиленградчани никога не забравят саможертвата на героите. В чест на Шейновския полк, върхът е наречен Шейновец. В памет на героите е издигнат паметник-костница още през 1935 г. А денят 5 октомври е избран за празник на Свиленград с решение на Общинския съвет от 1997 година.

Честит празник, свиленградчани!

Previous articleБлизо 30 на сто избирателна активност към обяд
Next article43,4 на сто избирателна активност към 17.00 часа. Хванаха младеж да снима бюлетината си

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...