Проверяват общински съветник и екс граничен полицай за купуване на гласове

0

За задържането на свиленградския общински съветник от РЗС Васко Василев, бившият граничен полицай Иван Иванов (по прякор Красивия) и хасковлията Красимир Мочуков съобщиха от Върховна касационна прокуратура на страницата си. Задържането било реализирано на 22 октомври, пише в прессъобщението.

Тримата били „задържани за срок от 24 часа по ЗМВР в рамките на досъдебно производство на РП – Харманли за това, че са организирали и предлагали имотна облага с цел да склонят другиго да упражни избирателното си право в полза на политическа партия (престъпление по чл. 167, ал. 3 от НК)”.

В официалното съобщение пише още, че „при извършените процесуално-следствени действия са претърсени офисите на охранителна фирма и са иззети 31 протокола на секционна избирателна комисия в избирателни секции на Община Свиленград, списъци с имена и лични данни на застъпници и наблюдатели, имена и разграфени в табличен вид листа, на които са изписани секцията, броят на осигурените гласове (гласували и негласували), платената сума и координати на лица, осигурили гласовете на граждани. Иззети са и саморъчно написани листи с множество лични данни и флаш-памет. Било е извършено претърсване в лек автомобил „Фолксваген голф“ с хасковска регистрация. Намерената и иззета сума е в размер на 50 000 лв. Всички действия по разследването са извършени с предварително разрешение от Районен съд – Харманли”.

В прессъобщението не се уточнява в интерес на коя партия е била организирана „облагата”, но на последните избори се твърдеше, че Василев и Иванов неофициално организират провеждането на изборите от страна на ББЦ в Свиленград, след като тукашната структура се оказа без лидер малко преди деня на вота – 5 октомври. Христо Пальонов, който я оглавяваше се оттегли.

По информация на haskovo.net към настоящият момент тримата заподозрени за дилъри са освободени. От окръжна прокуратура потвърждават, че няма наложена прокурорска мярка за задържане. Според хасковската полиция пък, тримата не са били задържани, а само привикани за снемане на обяснения. Към момента няма повдигнато обвинение, категорични са и от двете служби. Работата по случая продължава, пише още haskovo.net.

От сайта твърдят още, че час след публикацията, с тях се е свързал Красимир Мочуков. „Мъжът бе видимо афектиран, че името му е замесено в изборно престъпление и категорично опроверга много от пунктовете в твърдението на ВКП, където е замесено и неговото име. Мочуков категорично не е задържан за 24 часа по ЗМВР и това можело да се види по констативния протокол на полицията извършила претърването на колата му в Хасково. Да, в личния му Фолксваген Голф били намерени 50 хиляди лева, но това били служебни пари, принадлежащи на фирмата в която работел мъжа. Няма нищо общо със списъци с имена на купувани, разпределение на суми и доказателство за съпричастност към някаква престъпна схема. Самото претърсване на колата му, късно снощи в 22 часа го изненадало, но още по-шокиран бил от днешното оповестяване на името му и то в такъв контекст”, пише регионалният сайт.

Красимир Мочуков се зарича също, че лично ще покаже протокола от претърсването на автомобила му и лично ще обясни какво всъщност се е случило в нощта на 22-ри октомври.

Опитите ни да се свържем с общинския съветник от РЗС Васко Василев бяха неуспешни. Телефонът му, посочен на страницата на общинския съвет за връзка с него, е изключен.

Претърсването на охранителна фирма е заради факта, че Василев към момента работи като главен отговорник на охранителна фирма за електронна защита. Преди това той е бил оперативен работник в местната криминална полиция. Действията на правораздавателните органи са ръководени от районна прокуратура Харманли, където е бил първия сигнал за престъпната схема за осигуряване на гласове. Впоследствие се оказва, че търговията се е въртяла в Свиленград.

Previous articleСамо Караиванов допуснат до конкурса за шеф на митницата
Next articleИзготвят актуална кадастрална карта на града

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...