Гръм подпали фабрика и удари къща

0

В Студена останаха без ток заради опасен кабел

Гръмотевици разтърсиха града рано тази сутрин. Мълния падна върху дома на 79-годишния дядо Стефан, зад старата фабрика „Коприна”. Стихията съборила комина на къщата, потрошила прозорци на втория етаж, пръснали се крушките.

Такова чудо не съм виждал, тюхкаше се възрастния човек. Малко преди 6 часа сутринта отидох да заключа външната врата. Снахата преди минути беше тръгнала за работа. И тогава гърмът удари къщата. Всичко се разтресе. Добре че не съм докоснал желязната порта. Кой знае какво щеше да стане, обясни дядо Стефан Полихронов, който, слава богу, не е пострадал, въпреки че е бил навън. Техниката му също е невредима. Как? И възрастният човек се чуди.

Мълнията е нанесла сериозни щети и в намиращата се почти отсреща стара фабрика. Електрическата инсталация на „Автомобил компонент” е унищожена от ударната сила и заряда на гръмотевицата. 6 шлайф машини са изгорели в лумналия пожар. За запалването му са спомогнали и намиращи се в близост материали, съдържащи памук.

Мълния нанесе щети и в Студена и освен че подпали гараж и селскостопанска постройка се наложи селото да остане без ток.

Захранващ електрически кабел се е скъсал и при ветровитото време, всеки досег с мрежата на оградата е провеждал през нея ток, разказаха очевидци. Освен намесата на огнеборците, се наложило да реагира и екип на ЕВН, за да спре електричеството в селото.

Заради гръмотевичната буря огнеборците са реагирали на близо 10 сигнала в Свиленград и Любимец. Отстранявани са още паднали дървета и виснали кабели.

Previous articleИзготвят актуална кадастрална карта на града
Next article13 села без вода заради залята помпена станция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...