Прокуратурата обвини турски гражданин за пренасяне на валута

0

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство А.Д., на 41 г., турски гражданин, за това, че на 23 май 2022 г. на ГКПП – Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено  пред митническите органи пренасяната валута през границата, която  е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 23 май 2022 г. на ГКПП – Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с турска  регистрация. В него се намирали 25 пътници и трима души персонал – двама шофьори и стюард. А.Д пътувал в автобуса като стюард.

Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство. Те намерили недекларирани парични средства в размер на 210 630 евро,364 250 английски паунда и 540 шотландски паунда, всичко с обща българска равностойност около 1  275 739 лева. Валутата била укрита в два сака и чанта под една от седалките на превозното  средство. Автобусът се е движел по линията от Румъния през България за Турция.

Обвиняемият А.Д. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Previous articleНова екологична инициатива за учениците от Свиленград
Next articleЗа кои животни се грижи природозащитният проект „Хабитат Сакар“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...