Нивото на Марица при Свиленград се покачва, но все още не е критично

0

Затварят старият мост за движение, за да махнат дънер

Десетки свиленградчани се трупат да гледат нивото на река Марица. Някои идват от любопитство, други – защото при последното наводнение, имотите им са били залети. Според повечето обаче ситуацията все още е доста под критичната, а за „ориентир” използват стълбичките, с които се слиза до самия бряг.

Има още шест стъпала, коментират хората, и тогава ще започнем да се безпокоим. Всичко зависи от това каква вода ще дойде „отгоре”.

Към момента нивото на Марица при Свиленград се покачва, но все още не достигнало критичните 400 см. За последните 2 часа, реката е вдигнала още 20 см и вече е на 280 см. Най-вероятно заради оттичането и дъждовете.

Реката обаче влачи дънери, които може да запушат сводовете на стария мост и да намалят нормалната пропускливост на водата. Очаква се всеки момент да пристигне багер, с помощта на който те да бъдат извадени. За това се налага да се затвори за движение и старият мост.

Само преди две седмици по-големите дънери и клони бяха почистени от гражданска защита, пожарната и общински служители, именно с тази цел. И заради очакваните валежи.

Към момента няма наводнени къщи в Свиленград. Няма и залети улици, уточниха от противопожарната служба и защита на населението. Два екипа обаче отводняват домове в Любимец.

Пожарникари запушваха с чували с пясък до вторични суровини. При сградата за измерване, водата на Марица е пробила и се наложило „тампониране”.

Previous articleЗатвориха „Капитан Андреево” за движение. Пунктът под вода
Next articleОткриха заклал се в дома си свиленградчанин

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...