В Свиленград почетоха паметта на Левски

0

Възпоменателна церемония за 149-та годишнина от обесването на Васил Левски се проведе в Свиленград. Венец на признателност поднесоха кметът на общината арх. Анастас Карчев и заместникът му Мария Костадинова. В церемонията се включиха общински съветници, представители на партии и организации, учители и ученици от местните училища и детски градини, граждани.

Поетичен рецитал представиха възпитаници на школата „Млад актьор” към НЧ „Просвета 1870”. Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха панихида.

Историкът д-р Стефан Димитров от Исторически музей-Свиленград произнесе слово за великия ни национален герой. В него той посочи, че Свиленград е един от градовете, които Апостолът посещава. Според някои източници Левски се среща с местните първенци през август 1871 г. и създава Таен революционен комитет с председател Станко Попанастасов Разбойников и 25 души членове.

След обира на турската поща при Арабаконак Левски е заловен на 27декември 1872 г. в Къкринското ханче край Ловеч. До последно османските власти не знаят кого са заловили. Първоначално Левски е откаран в Търново, а след като е разпознат, е отведен в София и предаден на съд. Смъртната присъда е издадена на 14 януари и изпълнена на 18 февруари в околностите на град София.

Previous articleМинистрите на транспорта на България и Турция се срещнаха в Свиленград
Next articleПролетта долетя с две белошипи ветрушки в Левка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...