Тревожно: 74 дела за защита от домашно насилие

0

74 са делата за защита от домашно насилие през последните 10 месеца, заведени в Хасковска област. Тревожната статистика е на Фондация Джендър перспективи. Издадени са 47 заповеди за незабавна защита и 38 заповеди за защита, уточни Петя Петкова, управител на Фондацията.

„При 19 от случаите е поискана мярка за посещение на специализирана програма за справяне с агресията за извършители на насилие, но не е наложена от съда. В един от случаите защита  по закона е поискана от Дирекция „Социално подпомагане“,  добави още г-жа Петкова.

12 жени и 14 деца са получили помощ и подкрепа в Кризисния център за жени, които са пострадали от домашно насилие и техните деца в Димитровград.

Три консултативни центъра има Фондацията – в Свиленград, Димитровград и Хасково. През тях са преминали 286 души. В числото не са включени придружаващите ги деца и роднини, също преки или косвени жертви на домашното насилие. От тях новите случаи са 159. В статистиката не са включени и онези, които са се завърнали след поредни актове на насилие в дома.

От днес стартира световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Мотото през 2021 г. е „Да спрем фемицида – убийствата на жени, основани на техния пол – 365 дни превенция, действие и отговорност!“. Кампанията ще приключи на 10 декември – Международен ден на правата на човека. Тя започна на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...