Тревожно: 74 дела за защита от домашно насилие

0

74 са делата за защита от домашно насилие през последните 10 месеца, заведени в Хасковска област. Тревожната статистика е на Фондация Джендър перспективи. Издадени са 47 заповеди за незабавна защита и 38 заповеди за защита, уточни Петя Петкова, управител на Фондацията.

„При 19 от случаите е поискана мярка за посещение на специализирана програма за справяне с агресията за извършители на насилие, но не е наложена от съда. В един от случаите защита  по закона е поискана от Дирекция „Социално подпомагане“,  добави още г-жа Петкова.

12 жени и 14 деца са получили помощ и подкрепа в Кризисния център за жени, които са пострадали от домашно насилие и техните деца в Димитровград.

Три консултативни центъра има Фондацията – в Свиленград, Димитровград и Хасково. През тях са преминали 286 души. В числото не са включени придружаващите ги деца и роднини, също преки или косвени жертви на домашното насилие. От тях новите случаи са 159. В статистиката не са включени и онези, които са се завърнали след поредни актове на насилие в дома.

От днес стартира световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Мотото през 2021 г. е „Да спрем фемицида – убийствата на жени, основани на техния пол – 365 дни превенция, действие и отговорност!“. Кампанията ще приключи на 10 декември – Международен ден на правата на човека. Тя започна на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени.

Previous articleУчениците от 1 до 4 клас се връщат в училище от вторник
Next articleНамалена заболеваемост в Свиленград от Ковид

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...