Агенцията по храните откри фиктивни животни в Хасковско

0

Нарушенията са в животновъдни обекти в Любимец и Свиленград

Фиктивни животни в животновъдни обекти в общините Свиленград и Любимец откри Агенцията по безопасност на храните. Това е станало след сигнал на областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов в съответствие с правомощията му за осигуряване спазването на законността на територията на областта. Нарушенията са в четири обекта  в община Любимец и един в с. Лисово, община Свиленград.

Представяйки неверни данни, собствениците или ползвателите на тези обекти печелят предимство за ползване на пасища, мери и ливади и биват неправомерно подпомагани финансово чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие”. По този начин се ощетяват други стопани, Националния и Европейския бюджет.

Проверките показват, че в четири от обектите отговорните лица са свързани и са съпрузи. В три от обектите е установена физическа липса на стотици животни, както и следи от пребиваването им. Към датата на проверките обаче, животните са вписани в системата  ВетИС. Открити са и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати и др.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор,  заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

На виновните лица, отговарящи за извършване на официален контрол на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Previous articleХероин в двойни стени на куфари откриха на Капитан Андреево
Next article70 души от Свиленград заразени с Ковид за седмица

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...