Агенцията по храните откри фиктивни животни в Хасковско

0

Нарушенията са в животновъдни обекти в Любимец и Свиленград

Фиктивни животни в животновъдни обекти в общините Свиленград и Любимец откри Агенцията по безопасност на храните. Това е станало след сигнал на областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов в съответствие с правомощията му за осигуряване спазването на законността на територията на областта. Нарушенията са в четири обекта  в община Любимец и един в с. Лисово, община Свиленград.

Представяйки неверни данни, собствениците или ползвателите на тези обекти печелят предимство за ползване на пасища, мери и ливади и биват неправомерно подпомагани финансово чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие”. По този начин се ощетяват други стопани, Националния и Европейския бюджет.

Проверките показват, че в четири от обектите отговорните лица са свързани и са съпрузи. В три от обектите е установена физическа липса на стотици животни, както и следи от пребиваването им. Към датата на проверките обаче, животните са вписани в системата  ВетИС. Открити са и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати и др.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор,  заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

На виновните лица, отговарящи за извършване на официален контрол на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...