Без глоби за зелен сертификат до неделя

0

До неделя, 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания за липса на зелен сертификат. Отсрочка се дава и на бизнеса, който не успее до понеделник да подсигури зелени сертификати за служителите си. Там, където вече има наложени глоби, те ще бъдат отменени, заяви днес на брифинг министър Стойчо Кацаров.

От днес влезе в сила изискване на зелен Covid сертификат за посещение на редица закрити обществени места. Такъв няма да се изисква само за банки, аптеки, хранителни магазини. Задължителен е при посещение на заведения, кина, театри, фитнеси и спортни зали, както и търговски обекти над 300 кв. метра. Той се изисква и за служителите в тези обекти.

Covid сертификатът ще стане задължителен и за служители на държавата и общинската администрация, които работят с клиенти, освен това сертификат за ваксинация вече ще бъде издаван и след първата доза, а срокът на сертификата за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, стана ясно на брифинга.

Безплатни тестове ще се правят и на служителите в държавната администрация, които работят на гише и са в пряк контакт с клиенти. За всички останали граждани ще има безплатни тестове в сертифицираните лаборатори. Те ще се доставят от РЗИ, но с договор, който да фиксира единна цена за пробовземане.

4 лаборатории в Хасковска област са определени да извършват безплатни антигенни тестове. Там единствено ще се заплаща такса за пробовземане. РЗИ има определени количества тестове, които ще бъдат предоставени на хасковските ДКЦ1, Делпем, Милаб и свиленградската лаборатория на Елена Генева.

Съгласно новата заповед на здравния министър заболеваемостта ще се следи не на областно, а на общинско ниво, където ще се взимат допълнителни мерки.

Previous articleМладежи от пет града свириха рок край Марица
Next articleМажоретките на Свиленград четвърти на Европейското

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...