Откриват официално пречиствателната станция през април

0

Пречиствателната станция за отпадни води ще бъде официално открита в края на април. И сега съоражението работи, а пет души следят пробите на водата и работата на съоръженията в междинния период. Проектът по т.нар. „воден цикъл” на Свиленград, подготовката за който отне 5 години, приключва след близо 30 месеца строителни дейности. В края на април ще бъдат открити и всички обекти, изградени по него. Това стана ясно на заключителната пресконференция по мащабния инфраструктурен проект, на стойност близо 48 млн. лв. Бенефициент по него е община Свиленград, а асоцииран партньор е ВиК Хасково.

Краят на септичните ями в дворовете дойде за стотици домакинства от кв. Капитан Петко войвода, където в изграждането на канал и подмяна на водопровода бяха инвестирани най-голямата част от средствата – около 23 млн. лв. С канал и нов водопровод се сдобиха и останалата недовършена част от улиците в кв. Гебран. Проектът обнови ВиК и в кв. Изгрев.

Проблем при изграждането на мрежата се оказаха валежите и високите подпочвени води, които връщаха строителите отначало при всеки по-голям дъжд. Освен тях, сериозно изпитание за финансовата страна на проекта се оказа спирането на парите по оперативна програма „Околна среда” през пролетта на миналата година. През септември обаче средствата по програмата бяха размразени, а хората започнаха да се свързват с каналната мрежа, за изграждането на която настояваха за решение повече от 50 години.

По най-мащабният проект, изпълняван в община Свиленград, бяха направени и две канални помпени станции, оборудвани с машини и съоръжения, на ляв и десен бряг, които на няколко пъти спасиха улици покрай реката от наводнение и щети. Сега по проекта по Околна среда на дневен ред е закърпването на улиците.

Пълно обновяване на настилката в кварталите се предвижда със средства от местния бюджет за кв. Гарата, и с пари по програмата за развитие на селските райони. С точно 999 хил. 822 лв. се правят улиците в кв. Гебран, възстановява се моста в с. Момково и се асфалтират още улици в града. Асфалтът ще бъде положен до края на лятото.

Previous articleСъс 100 км/час на сцената излиза Набора
Next articleМитничари привикани на разпит в Пловдив направо от плаца (обновена)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...