12 нарушения в Свиленград на забраната за събиране на открито

0

Един на съд за нарушаване на карантината

12 нарушения на забраната за струпване на хора са констатирани в Свиленград при вчерашните проверки, съобщават от полицията. Това е и най-големият брой нарушения, констатиран в град от областта. 8 са нарушителите в Харманли и 5 в Димитровград. В Тополовград и Ивайловград са издадени съответно 2 и 11 предупредителни протоколи. Общият брой на актовете е 25 акта, а на предупредителните протоколи – 13.

Проверките са били по паркове, междублокови пространства, детски площадки и пешеходни зони. Те са във връзка с разпоредените мерки на министъра на здравеопазването за противодействие разпространението на инфекциозното заболяване Covid-19.

30 пък са досъдебните производства за нарушена карантина, които се наблюдават от районните прокуратури в Хасковска област. Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 31 март 2020 г. От тях 14 досъдебни производства се водят в Районна прокуратура – Димитровград, в Районна прокуратура – Хасково – 8, в Районна прокуратура – Харманли – 6, в Районна прокуратура – Свиленград – 1 и в Районна прокуратура – Ивайловград – 1. Делата се взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...